Gå til innholdet

Tjamsland Ysteri

Gården Tjamsland på Birkeland på Sørlandet drives av ekteparet Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen. De produserer oster og yoghurt av dagfersk melk fra de fem kyrne på gården: Rosa, Vanja, Rosalita, Bryne og Stjerna.

I Birkeland på Sørlandet finner du gården Tjamsland. Det er hva du kan kalle en typisk sørlandsgård med 1000 mål, hvoran 26 mål er fulldyrka mark. Gården har lang historie som kan spores tilbake til vikingtiden.

Tjamsland drives av ekteparet Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen. De produserer oster og  yoghurt av melk fra de fem kyrne på gården - Rosa, Vanja, Rosalita, Bryne og Stjerna. Bryne og Stjerna er av rasen Jersey, og de tre andre er Sidet Trønder og Nordlandsfe (STN-kyr).

Jørn og Ruth har valgt å ha et lite antall kyr for å ha full kontroll på jurhelse og renslighet, og for å kunne gi dem alle ekstra oppmerksomhet. De har valgt spesifikke raser grunnet den gode melkekvaliteten og på grunn av den høye proteinsammensetningen er mengden ost per liter ystet melk også høyere enn ellers. Og kombinasjonen av disse rasene gir en helt unik melkesmak, som igjen synes godt på produktene deres. Osten og yoghurtene deres blir produsert av fersk melk som kjøres inn i ysteriet via slanger - rett fra kua! Dette er med på å gi de ferske smakene og høye kvaliteten. 

Les mer om gården og historien her

 

Godkjente produkter

Rosalita

Rosalita

Rosalita er en modnet ferskost, som er modnet på melkesopp. Dette gir den en noe annerledes smak enn camembert og brie, som er modnet med kvitmugg. Rosalita er perfekt til og nytes 2-3 uker etter produksjonsdato. Grunnen til dette er at den er produsert med passe mye modning og tørking, og da er den mest kremete og velsmakende.

Rødlind

Rødlind

Rødlind er en fastost som er ystet av Tjamslands egne kyr.