Gå til innholdet
Ep 1 Smakslandet Klosterlam
Foto: Thomas Mortveit

Oppskrift: Lammecarré med rotgrønnsaker og sopp

Her er Gunnar Jensens oppskrift på et herremåltid som er Klosterlam verdig.

Slik steker du lammet:

1 stk lammecarré av Klosterlam

solsikkeolje

2 fedd hvitløk

1 kvast timian

1 ss smør

Varm oppe en stekepanne til medium høy varme.

Rut fettet med en skarp kniv og krydre med salt og pepper. Stek i solsikkeolje med fettsiden ned til fettet er gyllent. Snu kjøttet og ha i hvitløk, timian og smør. Når smøret er smeltet øses smøret og urtene over kjøttet. Legg kjøttet over på et stekebrett eller en ildfast form og stek kjøttet i ovn på 200 grader i 7-9 minutter. Eller til kjernetemperaturen er ca 51-52 grader. La kjøttet hvile ca 8 minutter eller til kjøttet har en kjernetemperatur på 58-60 grader.

Rotgrønnsaker

2 stk gulrot

50 g kantarell – renset

1 stk sjalottløk

1 ss solsikkeolje

1 ss smør

1 fedd hvitløk

timian

salt og pepper

Skjær gulrøttene i ønskede biter, finkutt sjalottløken og riv kantarellen i strimler. Varm opp solsikkeolje i en kasserolle og stek grønnsakene blanke. Ha i finkuttet hvitløk, timain og smør. Krydre med salt og pepper.

Sellerirot- og pastinakkrem

1 stk sellerirot

4 stk pastinakk

2 dl fløte

2 dl melk

50 smør

½ ts salt

vann

Skrell og del sellerirot og pastinakken. Ha i en kasserolle og ha på fløte, melk og vann til det dekker. Kok opp og la småkoke til grønnsakene er møre. Sil av kokemelken (ta vare på denne), og ha i en blender sammen med smør og salt. Kjør dette sammen til en glatt krem, spe med kokemelken om nødvendig. Smak til.

Godt måltid! 

Rødvinssjy

30 g sukker

2 stk sjalottløk

1 stk gulrot

50 g sellerirot

3 fedd hvitløk

1 dl balsamico

1 kvast timian

5 dl rødvin

5 dl  lammekraft eller oksekraft

Stek løk, sellerirot og gulrot i en kasserolle. Ha over sukker og karamelliser. Hell så over balsamico og rødvin å redusér til det 1/3 er igjen. Ha så i oksekrafta og kok ned til sausen tykner. Sil sausen og smak til med salt og sitron.