Gå til innholdet
Spesialitet-smalahove-vossakjøt
Stor stas da Spesialitet-merket ble tildelt Vossakjøt for sitt Smalahove. Fra venstre: Nina Sundqvist (adm.dir i Matmerk, Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb, Arne Merkesdal (daglig leder i Vossakjøt), Willy Roger Jacobsen (eier og styreleder i Vossakjøt) og Geir Løne (Smalahove-produsent på Smalahovetunet Voss). Foto: Matmerk

Signaturrett fra Voss tildelt Spesialitet-merke

- Det er stor stas for meg som ordfører på Voss å få lov til å dele ut Spesialitet-merket til noe av det vi fra Voss er mest stolt over, nemlig Smalahove, sa ordfører Hans-Erik Ringkjøb da han delte ut Spesialitet-merket til Vossakjøt.

_DSC0097
Spesialitet til Smalahove fra Vossakjøt. Foto: Matmerk

Smalahove, sammen med Vossakorv fra Vossakjøt betegnes som selve signaturretten på Voss. Produktet har en mørk tekstur og en saftig smak. Tildelingen av Spesialitet-merket skal bidra til økt oppmerksomhet rundt de gamle, norske mattradisjoner. Stolte produsenter fra Vossakjøt og Smalahovetunet tok imot utmerkelsen. 

- At vi kan satse større for å videreføre Smalahovekongen Ivar Lønes tradisjonelle livsverk, nå gjennom hans sønn Geir – er for oss veldig ærefullt. Nå vil vi vise fram produktet til hele landet, sier en stolt Willy Roger Jacobsen, styreleder og eier av Vossakjøt. 

- Smalahove er lokalmat for viderekommende, og passer derfor svært godt inn i ekstremsportbygda Voss. Nå håper jeg at resten av Norge er klare for retten. Liker du pinnekjøtt, kan jeg garantere at du også vil omfavne smalahove, forsikrer Nina Sundqvist, adm.dir i Matmerk. 

Særegenhet  
Smalahove fra Vossakjøt har en unik tilberedningsmetode. Smalahovet svis med varme, skrapes rent for ull, kløyves, vaskes og legges i saltlake i omtrent 4 dager. Deretter henges hodene opp i eldhuset til røyking i åtte til ti timer. Denne prosessen gir smalahovet en særegen smak. 

Smalahove fra Voss har flere hundre år med lange tradisjoner i området. Sauehold har vært vanlig gjennom alle tider, og fra gammelt av var det avgjørende å bruke hele dyret. I nyere tid blir smalahove ansett som en delikatesse for den matinteresserte forbruker i stadig større deler av landet. I dag produseres det årlig rundt 70 000 smalahover fra Vossakjøt. 

_DSC0161
Arne Merkesdal, daglig leder i Vossakjøt er svært fornøyd med tildelingen! Foto: Matmerk

Utvalgt av fagjury  
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet. 

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.  
Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.