Gå til innholdet
Spesialitet-ost-kategori-lisa-westgaard
I november arrangerer Norsk gardsost og Hanen Oste-VM i Bergen.

Oste-VM i Bergen: Høstens absolutte matbegivenhet!

3.000 oster fra hele verden kommer. 250 osteeksperter kommer. Matjournalister fra hele verden kommer. Første uken i november arrangeres oste-VM i Bergen. Matmerk er stolt over å være samarbeidspartner med World Cheese Awards 2018!

Norge blir det første skandinaviske landet som arrangerer et verdensmesterskap i ost. Langsikitg arbeid fra Hanen og Norsk gardsost ligger bak tildelingen av mesterskapet.  Og ikke minst har norske ystere og norske oster markert seg gjennom flere år i Oste-VM, med verdensmestertittelen til Kraftkar i 2016 som den foreløpige kronen på verket.

World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. I 2017 ble verdensmesterskapet holdt i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I VM i San Sebastian 2016 var det med 10 oster fra Norge hvorav seks fikk bronse, sølv eller gull. Osten Kraftkar fra Tingvollost ble da kåret til verdens beste ost. Siden det har det blitt arbeidet jevnt og trutt for å få arrangementet til Norge, og i fjor høst bestemte The Guild of Fine Food at Bergen skal være arrangørby for Oste-VM 2018.

Matmerk har inngått samarbeidsavtale med Hanen og Norsk gardsost og skal både være sponsor for konkurransedelen med Spesielitet-merket og medarrangør av fagseminaret "Fagdag norsk mat og drikke 2018" som en del av matfestivalen "Matnasjonen Norge" som går parallelt med Oste-VM. 

jørn-hafslund-ostegården-fana-bergen-spesialitet-matmerk-lokalmat-ost
Jørn Hafslund med Fanaost fra Ostegården. Foto: Matmerk

Norge har utvilsomt markert seg som et oste-land, og ost er nå en av de største kategoriene i merkeordningen for utvalgt lokalmat; Spesialitet. Ysting har lang tradisjon i Norge, men hvor mange ulike oster som lages, er det ingen som helt vet.

- Jeg gjetter på at det over 300 norske oster, minst, sier Nina Sundqvist, administrende direktør i Matmerk. Vi har jo til og med osteløyper i Norge, og jeg tror Oste-VM i Bergen virkelig vil løfte fram både norsk ost, norsk lokalmat og norsk reiseliv. Det er imponerende at Hanen og Norsk gardsost har klart å få arrangementet hit. Vi er stolte over å være en av samarbeidspartnerne og jeg vet hvor jeg skal legge turen i november! God ost lager de forresten i Bergen også, Fanaost og Jørns Brie fra Ostegården fikk Spesialitet-merket for unik smak i fjor, og jeg håper virkelig de prøver seg i VM til høsten, sier Sundqvist.

 

Spesialitet spesialitetsmerket oster med emballasje matmerk
Et utvalg av ost som har fått Spesialitet. Foto: Lisa Westgård.

47 oster har kommet gjennom nåløyet til Fagjuryen for Spesialitet. Det betyr at de har blitt smakt mot samme type ost, vurdert og funnet til å være blant de beste innenfor sin ostekategori. Dette er oster fra hele landet, og mange av dem har både deltatt og vunnet medlajer i Oste-VM før. I 2017  var det 3001 oster med i VM og rekorddeltagelse fra Norge fra 17 norske osteprodusenter med tilsammen 40 oster. Norske oster tok til slutt 17 medaljer, og blant medaljistene var det hele 10 Spesialitets-oster.

- Det skulle jo bare mangle, sier Nina Sundqvist. En merkeordning for utvalgt lokalmat skal selvfølgelig ha mange av de beste ostene og osteprodusentene i stallen. Vi heier på all norsk lokalmat, men er selvsagt litt ekstra stolte over at våre merkebrukere har gjort det så bra. Det håper jeg de gjør i høstens Oste-VM også, det blir ihvertfall spennede å følge med på i Bergen i november. 

Spesialitet eiker ost modningsrom annemarie sando
Anne Marie Sando fra Eiker gårdsysteri vant bronse for Holtefjell XO under Oste-VM i 2017. Foto: Matmerk

Norske medaljer i Oste-VM i 2017. (Spesialitet uthevet)

 • Super gold – Lille aske Bo Jensen
 • Gull – Fjellblå Eggen Gardsysteri
 • Gull – Geitost Lagra TINE
 • Sølv – Edel Blå Large Gangstad Gårdsysteri
 • Sølv – Gangstad Camembert Gangstad Gårdsysteri
 • Sølv – Granstubben Gangstad Gårdsysteri
 • Sølv – Edel Frue Tingvollost
 • Sølv – Mild Mester Tingvollost
 • Sølv – Fjellgo' Eggen Gardsysteri
 • Bronse – Capra Aalan gård
 • Bronse – Fanaost Ostegården
 • Bronse – Holtefjell XO Eiker Gårdsysteri
 • Bronse – Milde Mester Tingvollost
 • Bronse – Munkeby Munkeby Mariakloster
 • Bronse – Rød Geit Rueslåtten Ysteri
 • Bronse – Vellagra Fjelldronning Avdem Gardsysteri
 • Bronse – Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år TINE