Gå til innholdet

Helnorsk øl fra Agder hedret i Berlin

Skrevet av Matmerk den 20.1.2017

Ølet Høst fra Nøgne Ø er brygget kun med norske råvarer og smaksatt med kveik (gjær), granskudd og pors, for å gjenspeile smaker som ble brukt ved ølbryggingen på gårdene før i tida.

– For ein godt over middels øl-interessert mann er det ei ære å få tildele Spesialitet-merke for unik smak til eit heilnorsk øl. I sjølvaste øl-landet Tyskland til og med, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han hedret ”Norsk høst” fra Nøgne Ø under åpningen av matmessen Grüne Woche i Berlin.

Nøgne Ø Norsk Høst er brygget kun med norske råvarer og smaksatt med kveik (gjær), granskudd og pors, for å gjenspeile smaker som ble brukt ved ølbryggingen på gårdene før i tida. Ølet har blant annet vunnet kategorien øl i finalen til Det norske måltid i januar.

– Da vi brygget Nøgne Ø Norsk Høst var utgangspunktet å brygge et øl med kun norske råvarer. Delvis for å hedre gamle norske bryggetradisjoner, og delvis for å skape noe nytt og unikt. Å få tildelt Spesialitet-merket for dette ølet er en anerkjennelse som vi setter svært høyt, sier Tom Young fra Nøgne Ø.

– Eg er imponert både over ølet, men og over salet. For dette ølet er jo allereie utseld! Dei 4300 litrane som vart produsert i haust, er visstnok drukke opp allereie. Og eg høyrer frå bryggjeriet at dei skal produsere dobbelt så mykje til neste år, så då er det bare å smøra seg med tålmod, og nyte den norske hausten om eit knapt års tid, sa Jon Georg Dale under utdelinga.

Tildelt av uavhengig fagjury

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. Om ”Norsk høst” sier fagjuryen at de er imponert over at man har klart å lage et brygg på så spennende råvarer som fungerer godt som måltidsdrikk.