Gå til innholdet
Spesialitet-Fjellgris-fra-valdres-Stolsvidda-Jon-Georg-Dale-Nina-Sundqvist

Fjellgris fra Valdres hedret på Matstreif i Oslo

Skrevet av Pressemelding den 5.9.2016

Fjellgris fra Valdres fikk full pott da svinekjøttet ble vurdert av fagjuryen, og ble hedret med Spesialitet-merket under årets lokalmatbegivenhet Matstreif.

– Heldiggrisen fra Valdres lever et fritt og godt fjelliv 1000 meter over havet. Den beveger seg dagen lang, og får spesialfôr basert på norske råvarer. På fjellet spiser grisen så mye gress, einer og lyng den ønsker. Kombinasjonen av dette gir kjøttet høy kvalitet og en helt unik smak, sa adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk da Fjellgris fra Valdres ble tildelt Spesialitet-merket for unik smak under åpningen av Matstreif i Oslo. 

Landbruks- og matministeren overrakte Spesialitet-merket til Fjellgris fra Valdres, på Norges største matfestival, Matstreif i Oslo.

– Å få Spesialitet-merket på fjellgrisen vår er fryktelig stas, fordi det er et kvalitetsmerke man virkelig må fortjene. Når en uavhengig fagjury med noen av Norges fremste matfolk, tildeler merket er det ingen tvil om at grisen vår er blant Norges beste lokalmat, sier fjellgrisbonde Knut Ødegaard i Stølsvidda AS. 

Imponerte fagjuryen
Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet. 

Under forrige jurymøte haglet æresordene inn, og fjellgris fra Valdres fikk full pott da svinekjøttet ble vurdert. Fagjuryen konkluderte med at kjøttet hadde topp kvalitet og var saftig med nydelig smak. – Saktevoksende gris har et deilig fett som gir mye smak, noe som vanlig svinekjøtt mangler, sa Nina Sundqvist. 

Godt liv gir kjøtt av høy kvalitet 
Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk lar fjellgrisen gå på fjellet på Stølsvidda fra tidlig sommer til langt ut på høsten. Der beiter den fritt, leker og sover i halmhus. Hvorfor fjellgrisen er spesiell skyldes hvordan den lever og hva den spiser. 

Fjellgrisen beveger seg mer, vokser saktere og slaktes senere enn vanlig gris. Grisen får både spesialfôr basert på norske råvarer, men den finner også gress, einer, vier og lyng på fjellet. Fjellgrisen får større muskler og mer fettmarmorering som gjør at kjøttet blir ekstra saftig og smakfullt.