Gå til innholdet
Elisabeth Grønviks Eplemost fra Rogaland hedret av statsråd Bent Høie. Foto: Matmerk
Elisabeth Grønviks Eplemost fra Rogaland hedret av statsråd Bent Høie. Foto: Matmerk

Eplemost fra Rogaland hedret

- Her får man eple i den aller, aller beste formen. Du er kanskje en relativt liten produsent, men du er en viktig produsent i Ryfylke, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie, da han delte ut heder og ære til Elisabeth Grønvik fra Grønvik Gard for to av hennes eplemoster.

Elisabeth Grønviks Eplemost fra Rogaland hedret av statsråd Bent Høie. Foto: Matmerk

Grønvik Gard fikk hedersmerket Spesialitet for eplemostene; Økologisk Eplemost Karin Schneider Epler og Eplemost av Summerred Epler. Grønvik Gard ligger ved Fisterfjorden i Ryfylke og har både egne epler og eget presseri.

- Å få Spesialitetsmerke som til de grader er forbundet med kvalitet er viktig for meg, spesielt fordi det er en uhilda tredjepart som fremhever det. Jeg vil bruke denne hederen i markedsføringen for å skape oppmerksomhet og kunnskap om hvordan vi lager håndverksmessig høykvalitetsmost fra Rogaland, sier en stolt Elisabeth Grønvig.  

Spesialitet-merket er et kvalitetsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet og ledes av Lars Sponheim.

- Eplemosten fra Grønvik Gard er sødmefylt med fin eplesmak og flott perlemorfarget. For oss i Matmerk er det viktig at lokalmatprodusenter som satser på å lage noe utenom det vanlige og lykkes, tar sjansen på å komme gjennom nåløyet til Spesialitetsjuryen. 80 lokalmatprodusenter med tilsammen 480 mat- og drikkeprodukter utgjør Norgeseliten, og vi har plass til flere, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk