Gå til innholdet
spesialitet-utdeling-sangnaespolsa-morten-rosaasen-844x476-matmerk

Æret Hadelands tradisjonsskatt

-Sangnæspølsa er en ekte tradisjonsskatt fra Hadeland, som flere i vårt langstrakte land burde oppdage. Oppskriften er nærmest uendret siden før krigen, og Sangnæspølsa er en viktig viderefører av innlandets matkultur, sa Nina Sundqvist da hun tildelte den hedersmerket Spesialitet.

Merket ble tildelt under NM i kjøtt 12. november, der hele kjøttbransjen var samlet under ett tak.

  • Det er en feiende flott anerkjennelse for Sangnæspølsa å bli tildelt Spesialitet-merket for sin unike smak og historie. Det å få ett slikt kvalitetsstempel betyr mye for oss! Jeg håper det vil hjelpe oss med å gjøre Sangnæspølsa mer kjent og tilgjengelig i flere dagligvarebutikker, sier Morten Røsaasen i Sangnæspølsa AS.

Morten er tredje generasjons pølsemaker som lager Sangnæspølsa. Hans morfar, Gunnar Sangnæs, begynte i 1939 å lage svart spekepølse til familie og venner. Oppskriften er nærmest uendret den dag i dag.

Tildelt av uavhengig fagjury

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom Spesialitets nåløye bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer kvalitet og smak grundig, og garanterer gjennom Spesialitet en unik smaksopplevelse. –Sangnæspølsa er kvalitetshåndverk med lange tradisjoner i Innlands-Norge, sier Sponheim.

Kvalitetspølse

Sangnæspølsa lages kun i én variant, og er det eneste produktet den lille håndverksprodusenten lager. Den er laget av kvalitetskjøtt fra storfe, spekk fra svin og blod, og smakt til med løk og krydder. Spekeprosessen foregår på tradisjonelt vis, og pølsa har en litt mykere konsistens enn en vanlig spekepølse. Den har en særegen og rund, litt søtlig smak, og passer både på brødskiva og på spekematfatet.