Gå til innholdet
spesialitet-polse-fest-844x476-matmerk
Pølse med kålrotstappe, syltet rødløk og gresskar.

Pølsefest for voksne? Oppgrader tilbehøret!

Skrevet av Francisca Witsø den 7.5.2018

Pølser er digg, og ikke bare for barn. Slik lager du pølsekalas med klasse!

Det nærmer seg grill- og pølsesongen og her er noen gode tips til å legge på litt ekstra. Det blir jo stadig felere spesialpølser og velge i, da kan man jo legge litt ekstra i både pølser og tilbehør:

1.Velg kvalitet

Det første og viktigste budet er: server kvalitetspølser! Kvalitet og pris henger sammen, og pølser finnes i mange kvaliteter. Når man inviterer til fest vil man gjerne servere noe ekstra godt. Sjekk at pølsene du velger har et høyt kjøttinnhold, er laget med naturtarm og er røkt med ekte røyk, ikke sprøytet med røykaroma.

Velger du pølser som er merket med Spesialitet, er de godkjent som en unik smaksopplevelse av en fagjury med peiling. Dette er pølser laget med de beste råvarer og kjærlighet fra dyktige fagfolk. 

Er du ekstra ivrig, kan du jo forsøke å lage pølsene selv?

Spesialitet-Roroskjott-polse-844x476-matmerk
Lammepølse med pinnekjøtt fra Røroskjøtt. Nydelig pølse!

2.Gå for spenstig tilbehør

Lompe og ketchup er greit det, men vil du imponere må du legge inn bittelitt mer innsats, og lage i alle fall en type hjemmelaget tilbehør. Vil du virkelig slå på stortromma lager du alt selv.

Noen forslag til tilbehør:

  • Lyst pølsebrød/ vaffel
  • Potetsalat/potetstappe laget på gode, melne poteter
  • Salat av finhakkede grønnsaker
  • Ketchup – lager du denne selv er du garantert respekt
  • God sennep – gjerne én søt, én sterk og én vanlig
  • Guacamole
  • Syltet rødløk – skal du lage én ting, lag denne! Oppskriften finner du nederst.
  • Sprøstekt løk
Jens Eide polser alle spesialitet
Pølser fra Sørlandets egen pølsemaker: Jens Eide

3.Tenk på smakskombinasjoner som passer

Det finnes mange artige sorter pølse der ute. Bruk tilbehør som understreker smaken, og gjør pølsa til en gjennomtenkt rett. Hva med Pinnekjøttpølse fra Røroskjøtt med kålrotstappe, grov sennep og timian? Eller Chilipølse fra Jens Eide med guacamole og terninger av tomat og rå løk? Bruk fantasien!

4.Gjør det praktisk

Uansett om du griller eller steker i ovn – beregn minimum to pølser ferdig grillet pr person, klart til dere skal starte å spise. Da får du stagget den verste sulten, og kan grille mer når du ser hvor sultne folk er. Hvor mange pølser du totalt bør beregne på hver avhenger av størrelsen på pølsene og hvor storspiste gjestene er. Husk at det er fullt mulig å grille ute og spise inne – grilling er ikke forbeholdt sommeren.

5.Server passende drikke

Er du glad i øl er dette en selvfølge til gode pølser. Velg øl som passer til de pølsene du har valgt. Enkle pølser uten for mye krydder passer godt med pils og ikke alt for kraftige typer Ales, for eksempel en Pale Ale. Kraftigere krydrede pølser kan passe godt med en kraftigere ale som IPA, pølser med chili med en fruktig hveteøl. På Vinmonopolet kan de garantert hjelpe deg å finne den perfekte match!

Ønsker du å gå for alkoholfritt kan det både passe med alkoholfritt øl eller en frisk eplemost.

Oppskrift syltet rødløk

  • ½ dl sukker
  • 1 dl eplesidereddik
  • 1 ½ dl vann
  • ½ ts salt
  • 2 rødløk, delt i tynne båter
  • 1 ts hel pepper

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene unntatt løken i en gryte og kok opp. Ta laken av varmen og ha oppi løken. La stå i laken over natten. Løken er god etter bare et par timer også.