Gå til innholdet
Sunnmore laks rokt
Røkt laks kommer i mange varianter. Se etter Spesialitet-merket når du handler, så får du et utvalgt lokalmatprodukt.

5 kjennetegn på kvalitetsrøkelaks

Skrevet av Francisca Witsø den 26.4.2018

Røkelaks finnes i ulike kvaliteter og prisklasser. Her er noen tips til hva du skal se etter når du velger.

Spesialitet Mikal laks hjerte fisk

Mai er kanskje den største koldtbordsmåneden av dem alle. Enten det dreier seg om 17. maifrokoster eller konfirmasjonsdager.

Røkt laks er en selvfølge på mange av de norske festbordene, og her er en liten guide til hva som er kjennetegn ved bra røkelaks.

Spesialitets-merket er tildelt av en uavhengig fagjury, som har smakt og luktet seg fram til hvem som fortjener merket. Se etter Spesialitetmerket når du velger røkt laks, så vet du at noen har sjekket kvaliteten på forhånd😀.

Her er våre tips:

 

 

Fosen osteroy rokt laks spesialitet
Røkt laks fra Lerøy Fossen er røkt på tresorten or fra Osterøy, og kjennetegnes på den unike smaken og flotte fargen.

1.  Den er røkt på tradisjonelt vis 
Når laksen røykes på naturlig vis med riktig røyketemperatur og tid, med røyk fra trespon og kvister, får fisken en behagelig og naturlig smak. Mye av den såkalte røkte maten vi får kjøpt i butikken er sprøytet med flytende røyk eller røykaroma.

Kjøper du Spesialitetsmerket røkt fisk kan du være sikker på at den er røyket på tradisjonelt vis. Til disse produktene har produsentene brukt spon av bøk og einer fra nærområdet, noe av det også egensanket, når de røyker sin fisk.
 

Svanøy røykeri, laks
Røkt laks fra Svanøy røykeri i Sogn og Fjordane røykes med selvplukket einer fra øya og furuspon fra det lokale båtfabrikken byggeriet.
2.  Den har en fast tekstur i kjøttet
En god røkelaks skal være fast i fisken og være lett å skjære skiver av. Fastheten påvirkes av saltingsprosessen fisken går igjennom før røyking, fordi saltingen trekker ut væske fra fiskekjøttet. En løs røkelaks inneholder mer vann enn en fast, og blir dermed tyngre. Den er derfor ofte billigere i produksjon.
 
3.  Den har en kompleks, modnet smak og lukt
Fisken blir produsert med lang tørke- og modningstid, noe som gir smaken tid til å utvikle seg.
Troll Salmon laks rokt dill og pepper spesialitet
Røkelaks fra Troll Salmon kjennetegnes av en karakteristisk mild og lite salt smak der råvarens særpreg er ivaretatt. Røkelaksen produseres senest 72 timer etter at laksen ble slaktet. Troll lager også varmrøkt laks med dill og med pepper.
4. Den er passe salt
Det er delte meninger om hvor salt laksen skal være. Generelt kan man si at nordover i landet fortrekker man ofte laksen litt saltere enn sørpå.
 
Det kan imidlertid se ut som utviklingen går i retning av mindre salt fisk på landsbasis, noe som sikkert får ernæringsfysiologene til å juble. Det viktigste er uansett at den er passe salt for de som skal spise den!
Rokelaks-fra-Mikals-laks-med-byggrynssalat-pa-byggryn-fra-skjak-MM-05537_1024
5. Den er laget på kvalitetsråvarer
Kvaliteten på råvaren er selvsagt av stor betydning for det endelige produktet.
 
Spesialitetsmerket røkt laks og ørret er laget på spesielt utvalgt fisk av ypperste kvalitet, fra anerkjente oppdrettsanlegg.
 
Fisken sorteres, og det er bare fisk med riktig fettinhold og uten skader i kjøttet som blir bearbeidet til røkelaks.
 
Hva betyr Spesialitet-merket?

Ser du etter det offisielle Spesialitet-merket, vet du at du får gode produkter som er:
  • Produsert i Norge
  • Laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter.
  • Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Du finner Spesialitet-merkede produkter innenfor mange mat og drikkekategorier, noen er å finne over hele landet mens andre selges i sitt lokalområde eller i butikker med stort vareutvalg.