Gå til innholdet
kutta

Forskeren som fikk fisk på hjernen

Det er nøyaktig tretti år siden Troll Salmons første laks gikk inn i røykeovnen. - Jeg husker vi satt hele natta og fulgte med. Vi var jo så spente, sier Arve J. Iversen.

Unknown

- Den fineste tilbakemeldinga jeg kan få? Det er selvsagt når kunder kommer bort til meg og sier at de alltid velger fisk fra oss. Når de forteller at de har gjort det i mange, mange år. Jeg blir glad når jeg kan reise tilbake til Engelsviken og gi slike tilbakemeldinger til de ansatte. 

Han smiler litt i skjegget, vil liksom ikke skryte for mye av egen bedrift, Arve J. Iversen. Da vil han heller snakke om staben. 

Når vi møter ham er det 25. september og på dagen nøyaktig tretti år siden han satt klar foran røykeovnen i de nye bedriftslokalene sine i Engelsviken og fulgte spent med.

Bedrifta hans Troll Salmon var nystiftet. Den aller første laksesiden tilbragte ei natt i røyken. 

- Om den ble god? Joda. Både spiselig og god. Men jeg husker mest av alt hvor spente vi var. Vi hadde jo investert store penger, ikke sant. 

I dag? I dag ligger bedrifta fortsatt i de samme rødmalte, fine lokalene i idylliske Engelsviken, og siden den gang har tusenvis - tusenvis! - tonn gravet og røkt laks og ørret kommet ut derfra for å bli sendt ut i verden og til matbord her hjemme.

Vi har snakket med den jubilerende Iversen om hvordan det hele starta, om nær døden-opplevelser og suksesser, og om hvor vegen går i framtida - kanskje? 

1487250448844.MaxSize.msw-w.w-924.msh-h.h-2592.Save

Forskeren som fikk fisk på hjernen

Historia om Troll Salmon begynner ikke med en fiskehandlersønn som tar opp faget etter far og hans farfars far igjen. Den begynner med en forsker som har matematikk, kjemi, fysikk og biologi som felt, attpåtil en kar født og oppvokst i innlandsbygda Rjukan.

Arve J. Iversen jobbet for Matforsk på 80-tallet da han begynte å fatte interesse for den nye fiskeoppdrettsnæringen i Norge.

- Ja, det var vel slik at ideen Troll Salmon først og fremst ble til fordi jeg var teknologiinteressert. Vi hadde fått en ny industri i Norge med fiskeoppdretten, og jeg spurte meg sjøl "Hvorfor sender vi all denne fisken til utlandet for bearbeidelse? Kan vi ikke gjøre mer av foredelinga sjøl?", sier Iversen. 

 Han forteller at på den tida var bearbeidet laks som røkelaks og gravlaks sjeldent å få kjøpt i butikk. Det var gjerne sesongvare før jul. 

Forsker Iversen seg for å satse på ideen: Å foredle norsk fisk sjøl - i Norge. Tomt fant de i Engelsviken. 

troll-salmon-laks-rokt-dill-og-pepper-spesialitet

Tradisjonelt håndverk + ny teknologi = Trolls metode

- Å røyke eller grave fisk er sjølsagt ingen ny metode, men jeg ønsket å se om vi kunne lage slike produkter på en - jeg holdt på å si - noenlunde fornuftig måte hvor man kombinerer det tradisjonelle håndverket med ny teknologi. Vi utviklet nye måter å modne, røyke og pakke på. Det har hele tiden vært et mål for produksjonen, sier Iversen. 

Etter at den første laksen kom ut av røyken om kvelden 25. september 1987, fulgte spennende oppstartsår. Først rettet bedrifta seg særlig mot utlandet, og har eksport tusenvis av tonn. Produktene som inntil nylig var prydet med den trivelige logoen av et fiskende troll, har gått sin seiersgang internasjonalt. Iversen kan fortelle historier som den om den gangen de fikk skipet 100.000 enkeltporsjonspakker til Japan. I seinere år har innlandsmarkedet blitt større satsingsområde for Troll salmon. 

- Åja. Det har vært noen nær døden-opplevelser, det har det. I hvert fall i starten, smiler han. 

- Men her er vi. Fortsatt. 

her

- Du starter ikke med å kjøpe dyr bil

Hva har vært motivasjonen og drivkrafta?

Ivsersen drar på det, sier det er motiverende og givende å jobbe i en liten, levende organisasjon hvor du sjøl styrer dagen, hvor du aldri vet hvordan dagen blir. 

- Nøkkelen til suksess?

- Vel... Jeg vil si du må ha tro på produktet ditt og en sterk vilje til å jobbe på. Fra bunnen. Du kan ikke begynne med å kjøpe store biler, ikke sant, ler han. 

Fortsatt trives han når han er på plass i produksjonslokalene i Engelsviken, men hva venter?

Iversen sier han er glad for at yngstesønn i familien, Birk, begynte å jobbe i bedrifta for ett års tid siden, og håper han vil fortsette. 

- Jeg synes jo det er trivelig dersom bedrifta viser seg levedyktig nok til å leve videre. Men han må få bestemme sjøl. Jeg har heller aldri tenkt på Troll Salmon som mitt livsverk eller "mitt" i det hele tatt, sier han.

- Vi har vært og er mange.

Spesialitet-merkede matskatter: 

Troll Salmon er tildelt flere Spesialitet-merker, det offisielle merket for utvalgt, norsk lokalmat. 

De er tildelt merket for: 

Røkelaks

Varmrøkt pepperlaks

Varmrøkt dillaks