Gå til innholdet
bente-bakke-nortura-gilde-vegagris-spesialitet-matmerk
Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen

- En grisegod start

Tørrhengt bacon av edelgris fra Vega er tildelt det offisielle Spesialitet-merket. - Dette er en kjempestart for satsingen vår, sier Bente Avseth-Bakke fra Kjøttcompagniet hos Nortura.

-Dette er en viktig anerkjennelse og, ja, i høyeste grad kan du kalle dette en grisegod start for satsingen vår, ler Bente Avseth-Bakke, leder av Kjøttcompagniet hos Nortura. 

Under NM i kjøtt torsdag ble Gildes produkt "Tørrhengt bacon av Edelgris fra Vega" tildelt det offisielle Spesialitet-merket. 

Gris fra elleve gårder

Spesialitet-merket er et offisielt informasjonsmerke for norskprodusert mat. Merkeordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk, og merket tildeles produkter som går gjennom nåløyet etter smakstest og vurdering hos en fagjury med høy matfaglig kompetanse. Juryen, som ledes av Lars Sponheim, ser blant annet på bruken av lokale råvarer og produksjonsmetode. 

- Baconet fra Vega kjennetegnes og får sin unike smak av tørrhenging. Vanligvis blir bacon røkt og saltet, dette tørkes i tillegg for å bli ekstra sprøtt og smaksrikt, sier Avseth-Bakke.

Hun forteller at baconet hører til i en ny serie Gilde-produkter kalt Edelgris fra Vega

- Det er en produktserie som er utviklet ved Norturas anlegg på Målselv i nært samarbeid med elleve dedikerte og entusiastiske bønder på Vega.

Godt samarbeidsmiljø

Avseth-Bakke fullroser bøndene på Vega, som har vunnet flere priser for gode produksjonsresultater. Vega er kommunen i Nord-Norge som produserer mest svinekjøtt, og det gode samarbeidsmiljøet på øya tilskrives mye av suksessen.

For å gjøre Vegagrisen fra Gilde ekstra spesiell, har bøndene laget en ny vri av gammel tradisjon: Den får litt tang fra Helgelandskysten i fôret. Tang og tare har lang tradisjon som ekstrafôr til husdyr etter lange vintre, men der grisen før gikk i fjæra, får dagens edelgris litt malt tang i fôret.

Vegagrisen transporteres med båt til fastlandet og slaktes på Bjerka. Produktene produseres og pakkes i Målselv. Serien selges i Rema 1000 sine butikker over hele Nord-Norge.