Gå til innholdet
okologisk-kokk-konkurranse-Sebastian-skauen-johnsen-Fabian-olli-johansson-foto-anders-kolberg
Nordic Organic Chef of the year førte bare positive opplevelser med seg. To unge kokker, Fabian Olli Johansson (t.v.) og Sebastian Skauen Johnsen fant hverandre, og fra hver av dem ble det servert økologiske retter på høyt nivå. Foto: Anders Kolberg

"Tallerkener driver den økologiske utviklingen fremover"

Skrevet av Anders Kolberg, Matfold den 5.11.2015

Å la unge fremadstormende kokker konkurrere i å lage økologisk og bærekraftig mat er blitt en enorm suksess over Kjølen.

Oppmerksomheten deltagerne får leder dem rett inn i profesjonelle kjøkken. 

Kokkene Ulika Brydling og Erik Måneld er ildsjelene bak Föreningen Ekokockar. De er synlig stolte når de på Nordic Organic Food Fair i Malmö forteller om suksessen de opplever med konkurransene ”Unga Ekokockar” for elever på Hotell- och Restaurantfag og ”Årets Ekokock” for unge profesjonelle kokker. 

”Én ting er jo oppmerksomheten konkurransene får og at vi får oppleve og smake på fantastiske retter komponert med økologiske råvarer, hvor også elevene og kokkene hele veien har det bærekraftige perspektivet med seg. Men viktigere er det at vi ser at konkurransen ”Unga Ekokockar” inspirerer elevene til å stå løpet ut og bli profesjonelle kokker”, sier Erik Måneld, som også er veileder for svenske KRAV

”I år var syvende gang vi arrangerte konkurransen og for to år siden ringte vi rundt og spurte tidligere fianlister i ”Unga Ekokockar” om hva de drev med. Da svarte 90 prosent at de jobbet på restaurant eller i  storhusholdning. Og det er jo helt fantastisk!”, sier Ulrika Brydling, som blant annet har drevet de økologiske restaurantene Marmite i Åre og Brydlings i Stockholm med søsteren sin Carina.

Sebastian Skauen Johnsen gjør siste finish på retten han serverte i forbindelse med konkurransen ”Nordic Organic Chef of the year”. I bakgrunnen Tim Larsson og Bård Greni fra Urban Food.  Foto: Anders Kolberg 

I ”Unga Ekokockar” konkurrerer lag med tre og tre elever. Først er det kvalifisering på skolene, så venter regionale semifinaler, før seks lag med 18 elever totalt møtes i selve finalen. I november får skolene råvarelisten de skal konkurrere med. I september året etter kåres vinnerlaget, gjerne i forbindelse med en stor matfestival. 

Gjennom de 10 månedene konkurransen varer, står økologisk og bærekraftig på fagplanen til skolene som deltar. Dermed får også elevene tung faglig innsikt i hvordan de skal utøve kokkeyrket med økologi og bærekraft som rettesnor. 

Neste skritt er konkurransen ”Årets Ekokock”, for unge profesjonelle utøvere. De to årene konkurransen er blitt gjennomført er det kokker fra den 100 prosent økologiske gårdsrestauranten Lilla Bjers på Gotland som har tatt hjem seieren.  

Årets vinner, Fabian Olli Johansson (19), deltok også i ”Unga Ekokockar” da han gikk på skolen. Faglig kunnskap på feltet og oppmerksomheten konkurransen ga, landet ham jobben på Lilla Bjers.  

”Disse konkurransene gjør jo at vi må tenke på så mye mer enn bare smak og presentasjon. At bærekraft er et avgjørende element, at vi utnytter råvarene til det fulle, gjør jo at rettene også blir billigere å produsere. Det er kunnskap det er godt å ha med seg. I tillegg skaper konkurransene nettverk og oppmerksomhet, og det er viktig med tanke på jobb i fremtiden”, sier Fabian som vi treffer i forbindelse med premieren på ”Nordic Organic Chef of the year” i Malmö 2. november. 

Svenske KRAV og Föreningen Ekokockar ønsket i år å løfte konkurransen også opp på nordisk nivå som en ytterligere utfordring for ”Årets Ekokock”. Kun Norge hadde mulighet til å stille i år, men KRAVs slagssjef Johan Ceije regner med at både Finland, Danmark og Estland stiller med representanter i 2016. 

”Vi ser jo at fokuset på unge kokker og de fantastiske rettene de lager, skaper oppmerksomhet om økologisk og bærekraftig mat”, sier Ceije som også var konfransier under konkurransen. Han får støtte av Per Kølster, formann i Økologisk Landsforening i Danmark: ”Tallerkener driver den økologiske utviklingen fremover”, sier han før han tildeler Fabian Olli Johansson tittelen ”Nordic Organic Chef of the year”, etter en knepen seier over Norges utplukkede representant Sebastian Skauen Johnsen (15) fra Urban Food.