Gå til innholdet
okologisk-kyllinglaar-utbeinet-sebastian-skauen-johnsen-nordic-organic-chef-2015
DET LILLE EKSTRA: Sebastian Skauen Johnsen (15) jobber på spreng for å beine ut kyllinglårene til en ballotine. Han digger å jobbe med økologiske råvarer og driver selv en økologisk parsellhave hjemme i Fredrikstad. Foto: Anders Kolberg

Unge Sebastian satser på å bli Nordic Organic Chef of the Year

Skrevet av Anders Kolberg, Matfold den 22.10.2015

For første gang i historien er det duket for nordisk økologisk kokkekamp.

Nordic Organic Chef of the Year skal kåres, og i de norske fargene stiller kokketalentet Sebastian Skauen Johnsen (15). 

Søndag 1. og mandag 2. november fylles en hel konferansehall i Malmö i Sverige til randen med økologiske produsenter fra nær og fjern. Nordic Organic Food Fair er den største i sitt slag her nordpå, og har søsterarrangementer i både London og Hong Kong.  

Nytt av året i Malmömessan er The Nordic Organic Chef Competition, som arrangeres av foreningen Ecokockar og KRAV Sverige (motstykket til Debio her hjemme). De kontaktet Marte von Krogh i Debio Info med forespørsel om hun kunne finne en norsk representant. 

Savner en konkurranse
”I Sverige og Danmark er det gjennomført nasjonale kvalifiseringer, men slike økologiske kokkekonkurranser har vi foreløpig ikke i Norge”, sier von Krogh. 

”Likevel har vi noen økologiske kokker som utmerker seg og går foran, blant annet Bård Grenis Urban Food i Fredrikstad. De tenker helhet, jobber tett med flere bønder for å utvikle økologiske og bærekraftige produkter og klarer også å servere økologisk til så vel små selskaper som store eventer. I forbindelse med Holmenkollen Skifestival i år gjorde de seg fortjent til serveringsmerket i gull fra Debio. Det står det respekt av og derfor var det naturlig å spørre om de kunne stille som Norges representanter”, sier Marte von Krogh. 

Og Urban Food tok utfordringen fra Debio Info på strak arm. Likevel følte Bård Greni (43), som også er en av DebioInfos mat- og miljøeveiledere, at det var yngre krefter enn ham selv som måtte konkurrere. 

”Vi må satse på ungdommen. Det er neste generasjon norske kokker som må vise veien og inspirere flere – både produsenter og forbrukere, til å bruke flere økologiske råvarer til både hverdag og fest”, sier Bård Greni (43) mens han tar et godt tak rundt skuldrene til kokketalentet Sebastian Skauen Johnsen (15) på kjøkkenet til Urban Food. 

KOKK OG MENTOR: Sebastian Skauen Johnsen og Bård Greni har funnet tonen på kjøkkenet. – Det er befriende å se unge kokker som er så målrettede som Sebastian. Han vet hvor han vil i livet, og da får han det garantert til også, sier Greni. Foto: Anders Kolberg

Kylling og sellerirot
Tiendeklassingen, kjent fra blant annet Barnas Restaurant på NRK Super og Norges Grillmester, har i flere uker nå, etter skoletid vel og merke, ligget i hardtrening for å forberede seg til Nordic Organic Chef of the Year. To kvelder i uken, med stoppeklokkene fremme, er han på kjøkkenet rett utenfor Gamlebyen for å lære av mentor Greni. Så er det hjemmelekser på kjøkkenet hos mamma. Retten og teknikken må finpusses og utvikles hele tiden. Konkurransedagen blir garantert stressende. Sebastian har bare to timer på seg til å servere seks dommere det som forhåpentligvis blir en vinnerrett.  

Hovedingrediensene i konkurransen er økologisk kylling og sellerirot. I tillegg komponeres retten med råvarer fra samarbeidspartnere; blåskimmelosten Blåmandag fra Den Blinde Ku og speltperler fra Holli Mølle blir en smakfull ”speltotto”, eplesaft fra Dyre Gård og egg fra Vingulmark danner grunnlaget for en syrlig Hollandaise og Norganic står for krydderiene. 

Sebastian Skauen Johnsen er likevel spent på hva som venter i Malmö. 

”Vi vet litt lite foreløpig på hvor nivået ligger i og med at dette er en ny konkurranse, men fra Sverige møter jeg Fabian Olli Johansson fra restauranten Lilla Bjers på Gotland. Han ble i september kåret til Årets Ekokock i Sverige, men er bare 19 år og nyutdannet”, sier den håpefulle og ambisiøse unggutten.   

Det er de økologiske Foregangsfylkene Østfold, Akershus og Oslo, ØQ - økologiosk mat i storhusholdninger, som finansierer deltakelsen til det unge talentet. 

Oppdatering om hvordan det går i Nordic Organic Chef of the Year får du selvsagt her på Økologisk.no.