Gå til innholdet
okologisk-bessungen-barnehage-barn-foto-inger-eide-nordseth
MATEN SMAKER: Av og til står vegetarpizza på menyen. Denne av laget av grov deig, pizzasaus av tomater-hvitløk-gulrot-krydder. Topping var sopp og squash. Foto: Inger Eide Nordseth

Lar barna utvikle smakssansene

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 22.2.2018

Engasjerte ansatte, bevisste foreldre og smart sammensetning av måltidene gir barna i Bessungen Økologiske Kulturbarnehage et godt forhold til mat.

Barnehagen ble debiogodkjent og har hatt gullmerket siden 2015. Det betyr at de serverer over 90 prosent økologisk mat.
Styrer Pia-Marie Høe ble ansatt som styrer i februar og er helt fersk i barnehagen.
- Jeg ble nysgjerrig på barnehagen og så at de hadde en annen profil enn andre barnehager. Det var kjempespennende og noe jeg falt for, forteller Høe. I tillegg er hun opptatt av  hvor maten kommer fra og hadde hun lyst til å prøve seg som styrer.

Lærer seg å like mye
- Vi tilbyr ungene her som er fra mange forskjellige nasjonaliteter variert og smakfull økologisk mat. Mange av de ansatte her er fra andre land og dermed krydrer de maten på en annen måte enn vi ellers ville ha gjort. Vi bruker blant annet ingefær, ulike sterke krydder og kokosmelk og ungene spiser det, de lærer seg tidlig å utvikle smakssansene, sier Pia-Marie. Hun mener dette er noe de vil ta med seg videre i livet.
- Vi tilbyr ikke noe annen mat enn den som er. Rettene er sammensatt og er det noe i retten de ikke liker, kan de spise noe annet i samme rett.

Vegetarmat reduserer prisen
De serverer i hovedsak vegetarmat med innslag av fisk. Fisk og gjær er de eneste produktene som ikke er økologiske.
- Den vanlige gjæren hever bedre og inntil det kommer en bedre variant, bruker vi denne, sier Høe.
De serverer havregrøt til frokost, fruktmåltid og de har tre varme måltider pr. uke.
De bruker pasta, supper, pizza en gang i blant, former med masse grønnsaker.
- Det er litt dyrere med økologisk mat, men kostnadene holdes nede når vi kjører en tilnærmet vegetarisk linje. I tillegg har de med seg matpakke to ganger i uka, forteller Høe. Kostpengene er på 350 kroner i måneden.

MANGE SMAKER: Barna lærer seg å lage og spise mat med mye smak. Foto: Inger Eide Nordseth


Egen kjøkkenhage
Om sommeren dyrker de egne økologiske grønnsaker i kjøkkenhagen. Det kan være gulrøtter, sukkererter, salat og poteter. I tillegg har de bærbusker og frukttrær i hagen rundt Herskapshuset som er fra tidlig 1800-tallet.
- Vi bruker kjøkkenhagen til egen hygge og nytte og på vår og sommeren under dyrkeprosessene,  snakker vi mye med barna om økologi og bærekraft. Det er naturlig nok lettere på sommeren enn på vinteren.
Hun forteller at barna er svært ivrige etter å spise frukt og bær i hagen og de kan være med å lage maten.
- Målet vårt er å ha den beste ernæring de kan få og trenger i sine første leveår, sier Pia- Marie Høve.


Bevisste foreldre
I tillegg til en økologisk profil så er barnehagen bevisst å la barna bli kjent med den norske kulturarven. Eventyrfortelling står sentralt i hverdagen og de plukker tema fra folkeeventyrene.
- Vi trekker inn dyr og natur og på karnevalet i februar kunne ungene kle seg ut som figurer fra eventyr. Foreldrene ble invitert på  en forestilling, boller og saft.
Hun mener foreldre søker ungene inn her av to grunner.
- Det ene er beliggenhet, og den andre er den grønne profilen. Jeg har inntrykk av at denne generasjonen av foreldre er opptatt av hva ungene får å spise. De ønsker at ungene får mat med mindre tilsetningsstoffer.