Gå til innholdet
okologisk-kampen-okologiske-bodegaard-foto-imger-eide
Hestene brukes i undervisningen: Hest midt i byen er ikke et dagligdags syn. Den eldste har bodd der i 23 år.

Lærer barna mye mer enn å klappe dyr

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 5.2.2018

Kampen Økologiske Barnebondegård gir pusterom i hverdagen, og barna lærer å mestre samarbeid på et sosialt og psykologisk nivå.


På Kampen, mellom Kampen skole og T-banestasjonen på Ensjø ligger det et lite rødt hus. Dette er Kampen Økologiske Barnebondegård.
- Mange tror nok at vi bare klapper dyra her, det er langt mer sammensatt, sier pedagog Maria Sivertsen. Hun er utdannet lærer og er snart ferdig utdannet agronom.

Gården drives av to ansatte i Oslo kommune, noen prosjektstillinger samt frivillig innsats og tilrettelagt arbeid for barn og voksne. Heidi Tønnesen er gårdsbestyrer og er utdannet agronom og barnevernspedagog.

Det var fire jenter fra bydelen som fikk ideen om å starte gården i 1994.
Gården tar i mot skoleklasser, barnehager, mottaksklasser, språkklasser, eldresenter med mer på dagtid. De har aktiviteter for barn og unge to ettermiddager i uka. Dette har ført til  70.000 besøkende hvert år.

Føler seg heldig og sett
Denne ettermiddagen er det flere barn som har tatt turen innom økogården som ligger så sentralt. Dyra går rett utenfor og nå er de tatt inn og det skal fôres og møkkes (gjøre rent).
- Her i denne bydelen er store klasseforskjeller og 50% kommer fra lavere sosiale lag, flere vi tar i mot er barn med utfordringer i hverdagen. Her får det et pusterom og kan være seg selv noen timer, sier Sivertsen.
Maria gikk selv på Kampen da hun var ung, nå jobber hun her.
- Jeg vil vise seg en film jeg har laget herfra, det var spennende å høre hvordan barna åpnet seg og fortalte om sine opplevelser, forteller hun.

Vi siterer noen uttalelser fra barna;
- ”Jeg er flinkere her, enn på skolen”.
- ”Alle er en familie her og ingen mobber familien sin”.
- ”Her setter de grenser, det gjør de ikke hjemme”
- ”Jeg snakker med hesten, når jeg er lei meg”.
- ”Jeg er heldig som fikk sjansen til  å komme hit ”
- ”Gården har blitt mitt liv”.

Får oppgaver
Mariann Løvik er miljøterapeut og har ansvar for å fordele oppgaver i dag. Noen er i full gang med å bære inn ved. Nå skal de lage grønnsaksuppe.
- Det er mange som vet hvordan de skal feie, eller gjøre annet praktisk arbeid når de kommer hit. Vi ønsker å skape glede for de som er her og holde de på gården, forteller hun.

Mariann Løvik finner en rekke grønnsaker og de prater om grønnsakene og barna er med på å skjære opp.
- Ser dere at det er både gule og røde gulrøtter? Og hvilken grønnsak er dette spør hun og peker på en pastinakk.
Praten går lett rundt bordet når de jobber. Flittige hender skjærer opp bitene. Her er ingen form feil; firkanter, trekanter, store og små biter. Alt går i bollen med vann og snart skal suppen kokes på bålpannen. Ute i det fri.

Amanda (t.h) er fornøyd med å få oppgavene hun får av Mariann Løvik (t.v) og Hanne Snertingdal. 


Amanda (t.h) er fornøyd med å få oppgavene hun får av Mariann Løvik (t.v) og Hanne Snertingdal. Foto: Inger Eide Nordseth

Får Dyresertifikat
Det er mange ulike dyr på gården. Sau, høner, gjess, minigris, kaniner,  hester og en lama. Den eldste hesten ”Blakken” er en fjordhest på  29 år og har  vært på gården i 23 år.
De forteller at det er en stor misforståelse at folk tror at dyrene har det dårlig på gården, selv om de går midt i byen.
- Vi har regulerte åpningstider fordi dyrene trenger hviletider og vi hestene brukes til dressurridning, bruksridning, turridning, terapiridning, pløying og harving, forteller Løvik.  Gården er i tillegg godkjent 4H gård.

Lærer om dyrehold: Kaninen blir en kjær venn og samtidig kan barna lære seg hvordan den håndteres.

I dag har hun undervisning i kaninstell. De lærer å fôre, gre dyret og gjøre rent.
- Etter en tid med praktiske oppgaver får de en teoriprøve, består de denne får de et dyresertifikat, sier Løvik.

Vil du lese mer om Kampen Økologiske Barnebondegård kan du gå inn på nettsiden eller facebooksiden deres.