Gå til innholdet
Okologisk matprisen holte gard aarets inspirasjon
Holte Gård vant prisen for årets inspirasjon i 2014

Heier fram de som tar ansvar

Matprisen deles ut som både heder og utfordringer på veien til et mer økologisk og bærekraftig kjøkken. Her er de nominerte:

”Vi er kommet langt, men ikke langt nok” sier juryleder for MATPRISEN 2015 Henrik J. Henriksen. Som matskribent og medeier av den populære restauranten Taco Republica i Oslo, vet han hva han snakker om. I hans restaurant består menyen av bærekraftige og økologiske råvarer.
  
- Veien til et mer økologisk, og dermed bærekraftig kjøkken, i både små og store husholdninger, er ikke egentlig så lang, men vi beveger oss alt for sakte. Målsetningen om 15 prosent økologisk i offentlig servering burde være en smal sak og et absolutt et minimum for alle som arbeider med matservering her til lands. Med MATPRISEN heier vi fram de som tar ansvar, samtidig som vi setter fingeren på hvor forbedringspotensialet ligger, sier Henriksen.
 
MATPRISEN ble etablert i 2014 av ØQ – økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo. Målet med prisutdelingen er å løfte fram og hedre kokker, kjøkkenansatte og støttespillerne som tenker sesong, bruker mer grønt, reduserer svinnet og bruker flere økologiske råvarer. Og det viktigste av alt, er at de lager velsmakende mat og at de er stolte av det de gjør, sier initiativtaker til Matprisen, Elizabeth Brockfield prosjektleder for ØQ.

De øvrige medlemmene av juryen er: Espen Holmboe Bang, Elise Mathilde Lund, Joacim Lund, Ingrid Kleiva Møller og Else Thorenfeldt. Det er i år seks kategorier og juryen har nominert tre kandidater i hver kategori. 

Årets enkeltbedrift
Ekorn-Jensens Kafé i dyreparken i Kristiansand // Ole Johan Grønøien på gården Gammelgården Lysklæt i Melhus //Kongeskipet Norge 
 

Årets arrangement
Holmenkollen skifestival // Miniøya musikkfestival for barn i Oslo // Pstereo musikkfestival i Trondheim 
 

Årets kjede 
Ernæringsbarnehagen AS i Moss // Eiker Vekst i Nedre Eiker kommune //Hotellkjeden Scandic
 

Årets forskningsformidler
Forskningsdagene // Journalist Kari Gåsvatn // Miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire 

Årets Inspirator
Kjøkkensjef Heidi Bjerkan på restaurant Credo i Trondheim // Trond Vilhelm Lund ved Rørosmeieriet //Andreas Viestad   

Nominasjonene sier noe om mangfoldet i dagens norske økologiske matlandskap. Her er det mange gode eksempler som hver dag gjør en forskjell. 
Juryen har også satt opp en utfordrerpris. Den skal gå til en aktør som har stor påvirkningskraft og et klart forbedringspotensial.

I 2015 er følgende aktører nominert til Årets utfordring: 
Helse- og omsorgsdepartementet ved Statsråd Bent Høie for sin håndtering av skolefruktordningen // Samvirkeorganisasjonen Nortura // Stortingets administrasjon ved det sentrale innkjøpsteam. 

Alle prisene deles ut 5. november på Kunstnerens hus i Oslo kl18.30. Resultatene blir offentliggjort på Matprisens nettsider samme kveld.


MATPRISEN er et samarbeid mellom ØQ-økologiske foregangsfylker og DebioInfo. Arrangementet er støttet av Landbruksdirektoratet, Bergesenstiftelsen og Cultura bank.