Gå til innholdet
Okologisk kantine oslo raadhus brod foto Kim s falck jorgensen
Foto: Kim S. Falck-Jørgensen

Har gått uventet lett

Skrevet av Debio/ØQ den 4.11.2014

Kantinen i Oslo Rådhus gjorde seg fortjent til Debios økologiske serveringsmerke i bronse på under en uke.

Kantineoperatøren ISS jobber aktivt med å innføre økologisk mat, og har nå flere kantiner som er sertifisert med Debios serveringsmerke.

Å oppfylle kravene til Debios bronsemerke, har ikke vært noe problem, mener Eli-Ann Volden og Anna Victoria Jonsson som jobber på kjøkkenet. «Overgangen til mer økologisk mat på menyen har faktisk gått uventet lett».

Foruten Eli-Ann og Anna Victoria, jobber også Laura Grillo, Jan Erik Sundseth og Gunn-Åse Klementsen der. De lager lunsj til ansatte og besøkende på Rådhuset i Oslo hver dag. Og nå kan altså gjestene i kantinen glede seg over at kantinen tilbyr mer enn 15 ulike økologiske varer til enhver tid. «Vi fikk til og med ros fra inspektøren fra Debio, fordi vi har mange flere økologiske produkter enn de 15 som kreves for å få sertifiseringen», sier Eli-Ann.
Okologisk-kantine-oslo-raadhus-laura-grillo-anna-victoria-jonsson-eli-ann-volden-foto-Kim-s-falck-jorgensen
Fra venstre; Laura Grillo, Anna Victoria Jonsson og Eli-Ann Volden  Foto: Kim S. Falck-Jørgensen
Å finne 15 økologiske produkter har altså ikke vært noe problem. Fikk de ikke tak i et produkt, valgte de bare et annet. Det viste seg også at de faktisk hadde flere økologiske produkter allerede før de bestemte seg for å satse på økologisk mat, for eksempel couscous, brød og syrnet melk. «Dette var vi faktisk ikke klare over», sier Anna Victoria.

På kantinen opplever de at det i senere tid har blitt mye lettere å få tak på økologiske varer via sin hovedleverandør ASKO. Sortimentet har blitt bedre, og de har også fått mange økologiske produkter i større forpakninger tilpasset storhusholdning. ASKO har også hjulpet til ved å liste alle økologiske produkter de har i sortimentet sitt. Dette gjør det lettere å finne frem til og bestille de økologiske produktene.

Reaksjonene fra gjestene har vært positive. Når kantinen fikk bronsemerket arrangerte de en innvielse for alle ansatte på Rådhuset, hvor de serverte økologisk kaffe og kake. Dette var veldig populært.

Når jeg spør om Eli-Ann og Anna Victoria har noen tips til andre kantiner som vil legge om til mer økologisk, så kommer de tilbake til at det egentlig er veldig lett. «Vi plukket bare ut et par faste produkter som juice, te, kaffe, meieriprodukter, brød, ris, karbonader og brie som vi begynte å bestille økologisk. Egentlig hadde vi lagt om til 15 produkter på mindre enn en uke, vi tok bare besluttet og bestilte», sier de.
Okologisk-debio-serveringsmerker-gull-solv-bronse
Fakta Debios serveringsmerker

Debio har en merkeordning for spisesteder som ønsker å fremheve sin økologiske profil, Debios serveringsmerker i bronse, sølv og gull.

For bronsenivå skal minst 15 % av serveringen være økologisk, beregnet av innkjøpssum. Alternativt kan 15 ulike produkter brukes til enhver tid.  

For sølvmerke skal minst 50 % av serveringen er økologisk, beregnet av innkjøpssum.

Gullmerke krever at minst 90 % av serveringen er økologisk, beregnet av innkjøpssum.