Gå til innholdet
Okologisk matprisen bergsmyrene gard hurum
Møte med juryen for Matprisen på Bergsmyrene gård i Hurum. Foto: Kim S. Falck-Jørgensen

Foreslå en vinner av MATPRISEN

Skrevet av Kim S. Falck-Jørgensen den 30.9.2014

Hvem er best på økologisk mat? 30. oktober skal kokker og kjøkkenansatte hedres. Kom med forslag!

Flere mener økologisk mat ikke skal måtte bli merket «økologisk», i og med at det er den mat som er mest naturlig og uten syntetiske tilsettingsstoffer. Økologisk mat burde egentlig ikke trenge å hete noe annet enn «mat». Mat med kunstige tilsettingsstoffer, eller der det har vært brukt kunstgjødsel og sprøytemidler derimot, burde merkes.  Her strides de lærde, men slike tanker er i alle fall noe av grunnen til at Mathias Steinbru, kjent fra Råvarejakten på Aftenposten-tv, foreslo MATPRISEN som tittel på prisutdelingen. Mathias planlegger nå arrangementet sammen med Matprisen-koordinator Idun Leinaas.

Debio og ØQ – økologiske foregangsfylker har i år fått midler fra Landbruksdirektoratet for å arrangere MATPRISEN for første gang. Med MATPRISEN vies oppmerksomhet til storkjøkkenansatte; kokker, kafedrivere, beslutningstakere, arrangører, institusjonsansatte som jobber med økologisk mat og bærekraftige menyer i storhusholdninger. 30. oktober skal vi hedre noen av kokkene og kjøkkenansatte som tar miljøet på alvor.  

Priskategoriene er som følger:

Årets inspirator. En hyllest til ildsjelen som inspirerer og hjelper til økt bruk av økologiske råvarer - hvem inspirerer og hvordan gjøres det?

Utfordringsprisen. Hvilken markedsaktør bør få en utfordring om å øke fokuset på økologisk mat og bærekraft? Her ønskes forslag på aktører som har potensial til å gjøre mye mer ut av satsinga enn hva tilfelle er i dag. Hvem er aktøren og hva går utfordringen ut på?

Kandidatene som foreslås må være lokalisert i Oslo, Akershus, Østfold eller i Buskerud.

Utover ovennevnte to kategorier skal MATPRISEN også deles ut til tre virksomheter som har mottatt og profilert Debios serveringsmerker på en fremragende måte. De nominerte til disse prisene hentes ut fra Debios register.
Okologisk-matprisen-2014-Idun-leinaas-Mathias-steinbru
Idun Leinaas som koordinerer Matprisen leder møtet med juryen på Bergsmyrene gård i begynnelsen av september. Foto: Kim S. Falck-Jørgensen
Slik foreslår du kandidater:

Send en e-post med forslag om én eller flere kandidater for én eller begge prisene. Gi en kort begrunnelse om hvorfor du mener at nettopp denne kandidaten eller disse kandidatene er verd å gjøre ekstra stas på! Frist 11. oktober. E-posten sendes til inspirator@matprisen.no eller utfordring@matprisen.no

En bredt sammensatt jury på seks personer har siden 4. september jobbet sammen med å lage kriterier for vinnerne, og skal videre vurdere de nominerte kandidatene, for så å bestemme hvem som stikker av med prisene. Juryen utpeker prisvinnere på grunnlag av forslagene – det ligger altså en totalvurdering til grunn, og ikke antall stemmer som gjelder.

Juryen består av: Henrik Henriksen (matskribent og eier av restauranten Taco Republica), Joacim Lund (journalist Aftenposten), Else Thorenfeldt (bonde som driver økologisk på Korsvold gård), Ingrid Kleiva Møller (Miljøsjef Øyafestivalen), Esben Holmboe Bang (kjøkkensjef Maaemo) og Inger Johanne Lyngø (dr.art., etnologi/kulturhistorie). Konferansier for selve arrangementet er Mathias Steinbru.