Gå til innholdet
okologisk-haugtussa-barnehage-foto-inger-eide-nordseth
Kristine Staff Ørsnes leder småbarnsavdelingen. Her får hun god hjelp av F.v Liam og Mathias. Foto: Haugtussa Barnehage

Bruker økologisk mat i den pedagogiske prosessen

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 25.1.2018

Haugtussa Steinerbarnehage på Holstad i Ås ble tildelt Debios gullmerke i 2016, men har brukt økologiske matvarer i mange år.

Barnehagen har igjennom årene økt bruken av økologisk mat, og det var en stor begivenhet å motta gullmerket, og nå jobbes det aktivt med å beholde merket. Å ha gullmerket betyr at de serverer over 90 prosent økologisk mat. Å oppnå gullvalør er ekstra stas.
Det finnes lavere medaljevalører, bronse og sølv, henholdsvis med minst 15 og 50 prosent økologiske varer i serveringen, noe Haugtussa overgår med god margin.

Kan være med på matlagingen
Inne på småbarnsavdelingen Småspurven har de en rolig start på dagen. I dag er Liam og Mathias invitert til å bake brød. Det er stille og fredelig og de små bakerne er ivrige. De tar ivrig bollen med deig og  selvsagt skal det smakes på deigen. Etterpå former de deigen.
- Vi setter deigen dagen før, tilsetter litt eplecidereddik for at barna lettere kan ta opp næringen i maten, og gjerne havregrøt om vi har rester av dette, forteller Kristine Staff Ørsnes som er leder ved småbarnsavdelingen. Ved bordet lærer barna mye gjennom samtale, små fortellinger og å oppøve finmotoriske ferdigheter.
De legger vekt på at barna selv kan bestemme om de vil være med å lage mat.
- Vi starter å lage mat, barna kan se hvordan maten deres blir laget, så kan de komme og bli med om de ønsker det, forteller Staff Ørsnes.

F.v Tiril, Charita og Mitra er fullt konsentrert om å skjære opp dagens grønnsaker. På Alveland skal de lage grønnsakpizza.

Opplever noe sammen
Inne på avdelingen for større barn; Alveland er de i gang med å skjære grønnsaker. Det er kjøkken på hver avdeling i barnehagen. På bordet ligger løk, brokkoli, kålrot, gulrot og purre. Det smakes og skjæres i både grønnsaker og fingre, så her gjelder det å ha tunga rett i munnen. Konsentrasjon, smakssanser og motorikk øves samtidig.
- Jeg synes det er artig å være med å lage mat, forteller Charita. Etter hvert kommer også Tiril til og starter å skjære. Grønnsakene skal brukes i grønnsakpizza.

- Vi lager ikke bare mat, men vi bruker matlagningen som en pedagogisk prosess, hvor barna kan oppleve å etterligne de voksne, i forberedelser til måltidene, kan styrer Eva Schram Rydelius fortelle. I tillegg forteller hun at mange foreldre søker om plass i barnehagen fordi det er økologisk mat der. De har barn fra flere kommuner i Follo.
- Vi tenker på miljøet og at det som barna spiser her ikke er sprøytet og naturlig dyrket, sier Schram Rydelius.

Næringsrike økologiske råvarer
De legger opp ukemenyer. De kan  for eksempel bestå av; Pasta og grønnsaker, torskeform og grønnsakpizza og ris med linsestuing.
De serverer to varme måltid på småbarns avdelingene hver dag. Brød baker de selv. Råvarene får de fra Økokompaniet som kjører ferske grønnsaker og frukt til barnehagen hver 14.dag. De får tørrvarene fra Vitalkost og de kjøper økologisk havregryn på Coop. Tine leverer økologisk melk og gulost.
- Vi er svært fornøyd med varene vi får, vi bruker næringsrike økologiske råvarer. Brunost og smør er det eneste vi ikke servere økologisk, det blir dessverre for dyrt, forteller Eva Schram Rydelius.
- Er maten dyrere enn i andre barnehager?
- Nei, foreldrene betaler 400 kroner pr. måned og det er den samme prisen som de andre barnehagene i Ås kommune har.
Det er ikke bare maten som er økologisk ved Haugtussa. Barnehagen har et miljøvennlig  bygg med naturvennlige materialer. I veggene er det linull og leirstein. De har et bygg som ”puster”, og i 2008 mottok de Ås kommunes miljøpris for bygget.


Styrer i Haugtussa Eva Schram Rydelius viser stolt frem Debios gulldiplom. Foto: Haugtussa barnehage