Gå til innholdet
okologisk-du-godeste-astrid-roppen-foto-inger-eide-nordseth
Leverer Bærekraftig lunsj: Astrid Roppen i Det Godeste er stolt av konseptet hun kan vise fram.

All kantinemat skal lages fra bunnen av

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 29.8.2017

Kantinekonseptet Du Godeste leverer til bedriftsmarkedet og driver i dag ti kantiner.

- Det morsomste er å se alle de fornøyde gjestene og treffe dem etter at de har spist, vi får veldig gode tilbakemeldinger på maten, forteller daglig leder Astrid Roppen. Hun får også gode tilbakemeldinger fra kundene.
- Nå har de ansatte startet å snakke om maten i lunsjen, hva slags smaker det kan være, det har de ikke gjort før, kan kunden i Du Godestes nyeste kantine fortelle Astrid.

Ble heiet fram
Astrid Roppen er fagutdannet kokk og hadde egentlig en drøm om å starte restaurant, men det ble vanskelig å kombinere med familie. Så fikk hun tilbud om å drive en ny kantine for NRK sitt dramasenter i Nydalen.
- Den ville vi skulle bli et samlingspunkt for filmbransjen, jeg gikk ut på research og så på kantinevirksomheter. Jeg fant ut at jeg ville skape noe helt nytt.
Hun fant ut det skulle være hjemmelaget mat, laget fra bunnen. Hun ønsket å bruke elementer fra cafe og restaurantbransjen. Hun tok vekk kuvertsukker, plasserte det i skåler og flyttet pålegget fra plast til porselen.
- Skapende mennesker som skuespillere og regissører er opptatt av hva som skjer, de heiet meg fram og konseptet ble en suksess.

Skal være enkelt å velge sunt
Du Godeste har fire verdier; sunt, godt, stilig og intelligent.
- Jeg tror mat laget fra bunnen er sunnere og den smaker vanligvis bedre. I tillegg tror jeg det er viktig at teamet  som lager maten må face kunden med den hver dag.

I kantinen til Finn.no legges maten opp for dagen. Det samme gjøres det en etasje over, der holder Shibsted til.
- Hos oss skal det være enkelt å velge sunt, bli tilført energi og få maksimalt ut av dagen, sier Astrid Roppen. Det har de flere grep for.
-Vi har fisk en gang i uken, vegetar en gang i uken og suppe en gang i uken. Da reduseres kjøttforbruket. Vi serverer kjøtt på torsdager og når det er kosemat på fredager.
I tillegg har de kuttet ut salatbaren og serverer tre ferdige salater pr. dag  og har ikke salatbar. Da blir det enkelere å velge sunt.
- I utgangspunktet er vi bedre til å lage salat enn kunden. Og vi sørger for maksimal variasjon. Med salatbar lager gjestene ofte det samme hver dag. Det blir kjedelig i lengden.

Kortreist mat
En som bidrar til det lille ekstra for å sette spiss på lunsjen er Gaute Vindegg. Vår og høst leverer han de ferskeste fangster fra skog og mark rundt Oslo. Han sanker blant annet ramsløk, skvalderkål, brennesle, hyllebær og granskudd.
- Han er  kokk og er gull verdt med mye kunnskap å bidra med. I tillegg får vi noen produkter fra Lindeberg gård og kjøper også honning fra Eiketoppen gård, men her er det vår produktsjef David Bratlie som har full kontroll, smiler Roppen.

Fem prosent dyrere
For sju år siden bestemte de seg for å få inn mer økologiske råvarer. I 2016 ble de Debio-sertifisert med grønt merke. Nå tilbyr de et bronsemerket og to gullmerkede konsepter.
- Vi serverer 20 produkter daglig  i bronsekonseptet. Vi har regnet ut kostprisen på lunsj blir kun 5,5% dyrere pr.person. Dette fordi vi allerede hadde en del økologiske produkter innebygget i vårt konsept, som kaffe, sitroner, egg og brød. Når det gjelder det gullmerkede konseptet har de ingen  kunder enda.
- Vi har funnet leverandører til gullkonseptet, og skal teste det ut på en kunde i økouka i år. Prisen på gullkonseptet er ferdig kalkulert

Hvert år inviteres de ansatte på et annerledes seminar til Du Godeste.
- Da jobber vi med hvordan vi skal kunne klare og være annerledes enn de andre, få et tidsforsprang. I år skal vi jobbe med C02-avtrykket vårt, avslutter Roppen. Vi ønsker å bli Substainable Heroes. Det krever fokus også  på dette.

Les mer om Det Godeste.no