Gå til innholdet
okologisk-molleren-sylvia-losvekt-foto-anja-stang
Foto: Anja Stang

Økologi i løsvekt

Skrevet av Anja Stang den 2.3.2016

Det er ikke først og fremst en mølle og innehaveren heter ikke Sylvia, men du kan male biodynamisk urkorn der mens du venter på en skuddsikker kaffe.

Hvem kunne gjette at den beskjedne, blekgule bygningen i bunnen av Hegdehaugsveien i Oslo – så nær men akk så fjernt fra merkebutikkene litt lengre opp– gjemmer et skattkammer for miljøbevisste forbrukere? Mølleren Sylvia drives av Elisabeth Tollisen, en tidligere fotograf med brennende lidenskap for bærekraft og gode, kortreiste råvarer.

– I Stange er det tre biodynamiske gårder som har en helt fantastisk matjord, forteller ildsjelen oppglødd, og snakker om Fokhol Gård, Ommang Søndre og Alm Østre som leverer løk, poteter, gulrøtter og rødbeter helt til tampen av sesongen. Eggene fra frittgående høner kommer fra biodynamiske Bergsmyrene Gård, ostene fra Kjerringøy og Fønix, og pølsene fra Grøstadgris. Tollisen røper at en fryser er på vei, og med den muligheten for et rikere utvalg økologisk kjøtt. I skrivende stund venter hun også på kjøttkraften til Duggurd og norsk chili, og skryter av den hjemmelagde kimchien til Eimealt – et lite fermenteringsfirma fra Stavanger. Utvalget av ferskvarer varierer naturlig nok med sesongen, men her overlates ingenting til tilfeldighetene. 

Innehaver Elisabeth Tollisen bak disken sammen med datteren. Foto: Anja Stang

Elisabeth Tollisen vokste selv opp i Hegdehaugsveien, side om side med de to kolonialene som lå der da. Navnet på hennes egen landhandel er navnet til en sangfugl, Sylvia Curruca, hvis norske navn er nettopp møller. – Jeg fant ut at det er en fugleart der både mannen og damen lager reir; det er veldig likestilt. Og så liker jo de også kortreist mat, konkluderer hun. For det er ikke nok at varene er økologiske; de skal helst også være norske. Til nød europeiske.

Stadig mer av urkornet, som sammen med granola, frø og belgfrukter fyller de dekorative dispenserne langs halve langveggen, kommer fra biodynamiske Aschim Vestre i Brandbu og kan kvernes i butikkens steinmølle. – Johan Swärd har faktisk vært viktig i arbeidet for å redde vår urkorn-arv. Svedjerugen var det bare åtte korn igjen av, som ble funnet under gulvet i en gammel mølle!, forteller Tollisen. Hun beskriver den helt spesielle duften av nymalt korn, som jeg ved nærmere ettertanke aldri har kjent. Mens stamkundene har med egne poser eller bokser, kan de mindre rutinerte frakte sine utvalgte tørrvarer i komposterbare papirposer, eller kjøpe skånsom gjenbruksemballasje i butikken. Olje og eddik tappes etter behov fra store, skinnende ståltanker. Konseptet er nyskapende, smart og – som en bonus– riktig så dekorativt.

Et fenomen jeg inntil nylig bare hadde hørt gjetord om, er ”bulletproof coffee”, som innehaveren tilbyr sin egen, norske variant av. Vi snakker rett og slett hjemmebrygget, økologisk kaffe tilsatt en god porsjon klaret Rørossmør, som gir en syndig fløtesmak og langvarig energi. Jeg har i hvert fall aldri blitt så mett av en kopp kaffe før!  

Anja stang portrett julie pike

Anja Stang er en erfaren motejournalist, konsulent og foredragsholder med sterkt engasjement for økologi, dyrevelferd og en livsstil som er like etisk som estetisk. Hun blogger om bærekraftig mote, grønn skjønnhet og naturlige nyvinninger innenfor familiesegmentet for Økologisk.no

Foto: Julie Pike