Gå til innholdet
Okologisk tang tare miljo
Tareskog med fisk på Jærkysten. Foto: Miljødirektoratet

Nå er det viktigere enn på lenge å spise tang og tare

Skrevet av Inge Lindseth den 7.7.2014

Har du aldri smakt planter som vokser i havet, er det på høy tid å prøve. Det er flere gode grunner til det.

Kanskje du har spist tang og tare  uten at du har visst det, som del av sushi: «papiret» som holder risen og de andre ingrediensene på plass i makien er som regel laget av tang og tare.

Smaken, og variasjonen i kostholdet bruk av tang og tare kan gi, er grunn god nok til å lære seg hvordan du kan bruke denne maten. Imidlertid er det også ernæringsmessige grunner til å spise tang og tare. Det er nå klart mindre av mineralet jod i norsk kosthold sammenlignet med bare få tiår tilbake, noe som blant annet har sin årsak i hvordan maten produseres.

Jodinnholdet i ulike tang og tare-produkter er i snitt klart høyere enn de fleste andre matvarer, og det er svært få matvarer som er gode kilder til jod.

En undersøkelse på norske gravide kvinner som ble publisert i 2013 viste at så mange som halvparten ikke hadde et tilstrekkelig inntak av jod.
Jodmangel er knyttet til negative effekter på stoffskiftet, fosterutvikling og hjernefunksjon. Effekter på andre deler av kroppen er i mindre grad undersøkt, men det er i senere tid blitt større oppmerksomhet rundt hvilken funksjon jod har i organer som har relativt høyt innhold av jod, som for eksempel deler av mage-tarm-kanalen.

I Norge er det ennå liten produksjon av tang- og tareprodukter som er høstet i Norge og som brukes til menneskeføde, men det er i ferd med å endres.
Flere land i Asia produserer store mengder av tang- og tareplanter som wakame, mekabu, kombu, izike og arame, og disse produktene kan du få kjøpt i butikker med asiatisk profil i Norge.
Selv om havet flere steder kan være forurenset, er tang og tare du får kjøpt i butikken naturlig økologisk.

Kom i gang med å bruke tang og tare ved å lage suppe
 
Inge Lindseth portrett lite
Inge Lindseth er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. Han var med på å starte opp 4M-klinikken i 2006. Hans spesialområder er diabetes, overvekt, ME og de som ønsker å få mer ut av trening og prestere maksimalt i idrett.

 
 
Foto: Privat