Gå til innholdet
Okologisk black rat just fashion Foto Mari Torvanger Knap
Foto: Mari Torvanger Knap

Ikke bare bare

Skrevet av Anja Stang den 10.4.2015

Just Fashion er en ny norsk nettbutikk for økologiske, etiske og bærekraftige designere og merker.

For ikke så altfor lenge siden fikk jeg nyss om Just Fashion, en ny nettbutikk for bærekraftig design, men hadde ennå ikke besøkt siden. Inntil jeg begynte å følge @justfashion_no på Instagram og så et bilde med emneknaggen #itsnotjuststella som traff meg midt i økohjertet. ”Kampanjen” i sosiale medier belyser at det alltid er de samme få elitedesignerne som får all blesten i saker om bærekraftig og etisk mote. Slapp journalistikk, kalte de det, og selv som årelang Stella McCartney-tilhenger tok jeg poenget. Mens det heldigvis er lett å finne fine, velproduserte, økologiske barneklær med personlighet, har utvalget for voksne inntil nylig vært begrenset. De færreste av oss har råd til Stella McCartneys kreasjoner, tross alt, og en økologisk bomulls-T-skjorte hist og pist hos billigkjedene holder liksom ikke. Men dette, som resten av verden, er i endring! Og så kommer altså Just Fashion og serverer svarene på et fat, attpåtil et lekkert sådan. Og gjør det nesten litt for lett for oss, selv de slappe.

– Det er viktig at begynner å ta inn begrepet bærekraftige klesproduksjon i vokabularet vårt som forbrukere og forsøke å forstå hva det innebærer å gjøre bedre valg, sier CEO og gründer Marte Djupesland. Den produksjonen som skjer der ute i verden tærer på ressursene vi har, og de får vi ikke tilbake, understreker hun. – Vi ønsker å gi verden produkter med historie og gode intensjoner. Vi vil endre verden ett plagg av gangen!

Justfashion.no formidler plagg fra både norske og internasjonale merker for begge kjønn, og er tilgjengelig for bevisste forbrukere i hele landet. For å spare miljøet ytterligere, opererer de med et "drop shipping"-prinsipp, som innebærer at varen sendes direkte fra designeren. Listen over merker er allerede lang, og i vekst. Det er vanskelig å finne heløkologiske klesprodukter, nettopp fordi det er så mange ledd i produksjonen, betror Marte meg. – Når det gjelder mat er jo dette ofte en råvare i seg selv. Når det kommer til klær er det veldig sjelden produksjonen skjer der råvaren lages, forklarer hun. Alle merkene nettbutikken formidler er bærekraftige og benytter seg av faktorer som lokal kompetanse, rettferdig handel, vegetabilske farger og resirkulerte materialer, men flere er også økologiske.

Blant de norske er nystartede AoE (Age of Enlightenment), som benytter fairtrade økologisk bomull og miljøvennlig, plantebasert Tencell og designer minimalistiske, sterke plagg for begge kjønn. Black Rat er inspirert av norsk undergrunn og har en egen bambus-kolleksjon som er sertifisert av både GOTS og OEKO-TEX 100. Bambus er i seg selv en bærekraftig råvare, siden den vokser fort og bruker langt mindre vann i produksjonen enn bomull. Blant de internasjonale designerne trekker gründer Marte Djupesland frem Khogy, som lager vesker, lommebøker og annet tilbehør av tunfiskskinn helt uten bruk av kjemikalier, og nederlandske Elsien Gringhuis som designer bestillingsbasert high-end design i OEKO-TEX-sertifisert bomull og andre sertifiserte miljøtekstiler.

Takket være Just Fashion føler jeg meg et hakk mindre slapp. Og hvert hakk teller, som kjent.
Anja-stang-portrett-julie-pike

 

Anja Stang er en erfaren motejournalist, konsulent og foredragsholder med sterkt engasjement for økologi, dyrevelferd og en livsstil som er like etisk som estetisk. Hun blogger om bærekraftig mote, grønn skjønnhet og naturlige nyvinninger innenfor familiesegmentet for Økologisk.no
Foto: Julie Pike