Gå til innholdet
jorddekke-spirer-okologisk

Hva er jorddekke?

Skrevet av Ine Vik den 19.3.2019

Hvorfor legger økobonden jorddekke og hvordan gjør du det selv?

Hvor ofte ser du bar jord i naturen? Jeg gjetter det er sjelden. I naturen er jorda gjerne tildekket av levende planter, løv, mose eller stein. Når vi ser utildekket jord er det nesten kun i bed eller i åkre hvor det lukes eller sprøytes. All den tid jorda ligger bar, er det kun et tidsspørsmål før noe etablerer seg der: frø kommer dalende, løv faller til jorda og soppen spretter opp. Flere hagebrukere og bønder har tatt til seg dette, og jorddekke – å dekke til jorda, altså – er en stadig mer populær metode for å holde hagen eller åkeren i gang. I økologisk landbruk er jorddekke svært utbredt, og mange ser at ideen samsvarer godt med prinsippene bak driftsformen. En av målsetningene i økologisk landbruk, er å forbedre jordas fruktbarhet og opprettholde biomangfoldet. Jorddekke kan være med på dette, og har mange andre fordeler i tillegg:

 

  • Mindre ugress

Se for deg at du nettopp har gjort klart et bed eller åker. Kanskje du har drenert jorda, kanskje har du spadd og vendt, tømt for ugress og gjødslet. Jorda er nå et perfekt utgangspunkt for plantene dine! Det er bare det at den er et perfekt medium for alt annet også. Ved å legge et dekke rundt plantene, vil det ikke være like enkelt for ugress å etablere seg – de trenger jord for å slå rot.

 

  • Stabil temperatur og fuktighet

Når jorda tildekkes, fungerer dekket som isolasjon, og hindrer både oppvarming og nedkjøling. Slik vil temperaturen svinge mindre i løpet av døgnet. Organisk jorddekke inneholder en del vann, og vil også bevare fuktigheten i jorda ved å redusere fordampning.  Derfor reduseres også skorpedannelse og erosjon. Dog er det viktig å merke seg punktet om fordampning, om jorda du dyrker på er mettet og tung: slik jord trenger opptørking mellom regnskurer og vanning og bør ikke tildekkes.

 

  • Bedre jordstruktur og næring

Planterester inneholder næringsstoffer, og selv om det er vanskelig å forutsi akkurat hvor mye næring som til tilført til jord og planter, vil det alltid tilføres noe. Mikroorganismer og insekter omdanner dekket til god jord, og dekkets tilstedeværelse stimulerer også til rotutvikling.

 

  • Mer mikroliv

Meitemark elsker jorddekke. Jorddekke fungerer som mat for marken, og det lager også et miljø hvor meitemark trives. Jorddekket blir perfekt hus og mat for dem som bor i jorda, og deres gratisarbeid kan gjøre underverker i bed og åker.

 

Men – også mer snegler?

Ja - kanskje. Noen erfarer at de får mer sneglebesøk, andre ikke. Noen studier hinter om at jorddekke er til hinder for noen skadedyr, mens andre har ikke sett noen særlig virkning. Noe ser en økt sneglebestand, andre ikke. Hva snegler angår, er det ingen overraskelse at de trives i det fuktige jorddekket. Om det er mye snegler på tomta, er det derfor en idé og starte i det små og prøve seg frem. Likevel er det verd å huske at fordelene ved jorddekke kan utveie en eventuelt økt sneglebestand. Dersom du har en sneglehage, kan du gjøre situasjonen bedre ved å 1) kun legge tynne lag, slik at det blir mindre sneglevennlig 2) vanne på morgenen, slik at ikke jorda ligger fuktig om natten, og 3) forkultivere plantene inne først – spinkle spirer er veldig ettertraktet i snegleverden.

 

Slik legger du jorddekke

Når?

Jorddekke hindrer nedkjøling, men på samme måte hindrer det oppvarming. Derfor kan det være greit å vente til jorda har fått varmet seg opp litt. Her må man ta hensyn til hvilken klimasone man bor i, og hva plantene dine ønsker seg. Temperaturen i tildekket jord er litt kaldere enn i bar jord i vekstsesongen, men på sensommeren er det omvendt.

Ellers kan man velge selv når man legger dekket. Om plantene er sådd, bør du vente lenger med å tildekke, enn om de er plantet ut. Om det er mulig har jeg lagt dekke rett etter utplanting, for da er jorda klar og ugrasfri, og slik blir det mindre jobb.

 

Hva?

Jorddekket kan bestå av så mangt! Jeg har brukt gress, stilker, blader og løv. Forsøk å få hakket plantematerialet, for dette vil pakke seg bedre og verne bedre mot ugras.

 

Hvordan?

Det finnes mange måter å løse jorddekke på. Du kan legge et mellomtykt lag (5-8 centimeter) med én gang, eller et par, tre centimeter flere ganger i løpet av sommeren. Noen sverger til tykke lang for å holde ugraset på ekstra lang avstand, men her gjelder det igjen å se an hagen: er jorda godt drenert? Er snegler et problem? Om dekket blir for tykt, kan det ende med at jorda blir for fuktig.

Dekket legges gjerne rett etter planting, slik at ikke ugras får etablere seg i mellomtiden. I tørre perioder må det gjerne vannes litt skikkelig når det først vannes, for om ikke risikerer du å kun vanne dekket, og ikke jorda under.

Deretter er det bare å følge med! Om du er riktig heldig slipper du snegler, og opplever i stedet en hage hvor du må vanne sjeldnere, og hvor lukingen er halvert. Dekk i vei, og lykke til!

 
okologisk-ine-vilja-boyesen-vik-foto-privat

Ine Vik er aspirerende biolog, og har gitt utallige labsaler varige men som følge av lav terskel for utforskning og eksperimenter. Hun jobber som formidler og vitenskapsjournalist.

Foto: Privat