Gå til innholdet
asparges1_eco

Hurra - om 3 år er jeg selvforsynt med asparges!

Skrevet av Lise von Krogh den 4.5.2017

Når en ikke får tak i norsk asparges på bygda, må en ta skjeen i en annen hånd.

Hver vår blir jeg litt frustrert. Ikke mye, bare litt! Frustrasjonen skyldes at alle skriver om den deilige norske aspargesen, mens jeg kun få tak i utenlandsk asparges her i bygda. De to små butikkene står åpenbart ikke øverst på aspargeslisten. Og midt i den norske aspargessesongen, så spiser jeg omtrent ikke asparges fordi jeg synes det blir å gå over bekken etter vann å spise utenlandsk asparges når jeg faktisk kunne ha spist norsk. Men om tre år er denne frustrasjonen en saga blott, fordi nå har jeg bestilt meg aspargesplanter!

Da jeg var innom de Haes Gartneri i vår, som du kanskje har lest om i sakene Skikk og bruk med vekstskifteEn liten ABC i oppal av grønnsaksplanter! og Dette bør du vite før du starter våronna, så oppdaget jeg at de dyrker økologiske aspargesplanter i drivhuset.

Hæ, kan jeg dyrke asparges?

Når jeg tenker på asparges, så tenker jeg varme kyststrøk, sanddyner og åpne landskap. Og slettes ikke skog, lange vintre eller mørk jord - som her i Skrukkelia. Men så feil kan man ta. Agronom Arvid Udo de Haes forteller, til min store overraskelse, at det er ingen grunn til at jeg ikke skal kunne dyrke asparges inni skogen. 

Den er opprinnelig en strandplante, forteller Arvid, men det er jo kål også. Den er nemlig mer hardfør enn den ser ut til, men den trenger mye varme for å gi god avling og skuddene tåler dårlig frost.

de Haes dyrker asparges i sin egen kjøkkenhage. I Langdalen som både ligger høyt, inni en skog på samme måte som Skrukkelia, stortrives aspargesen.

Når den først har etablert seg, så har du den i mange, mange år forklarer agronom Birgitte Udo de Haes - akkurat som rabarbraen.

Slik planter og steller du aspargesen

Asparges (aspargus officinalis) er en flerårig staude i liljefamilien som trenger 2-3 år før man kan begynne å høste fra den.

Asparges kan man flytte og dele på samme måte som rabarbra, forteller Arvid. Men den krever mer nærings enn rabarbraen og trenger godt med gjødsel eller kompost. 

Hvis aspargesen skal trives så er det tre ting du bør passe på: næring, ugress og varme. 

Det som er viktig er å bearbeide jorden godt og dypt. Ha ned en god del kompost på sidene av planterekka hvis det er mange planter (på rekke), eller bare rundt planten hvis det er snakk om få planter. Vann og ha på jorddekke og holdt det ugress fritt, anbefaler Arvid Udo de Haes.

Nettbutikken til de Haes Gartneri er nå stengt for sesongen, men fra den 12. mai har de åpent Gartneri utsalg på Jevnaker. Så hvis du har lyst på asparges, så er det bare å ta turen. 

Be om en avlegger

Kjenner du noen som har asparges i kjøkkenhagen sin, kan du kanskje be om en avlegger. På samme måte som rabarbra, skal ikke asparges høstes første sesongen. Næringen skal få lov til å gå tilbake i røttene. Andre sesongen kan du høste den litt forsiktig. Først den tredje sesongen kan du høste den fullt ut. Regelen er at du kan høste alle skudd fram til St. Hans, så må du la planta få vokse opp for å samle krefter til neste års aspargessesong.

Asparges er næringsrik

Asparges er både en sunn og næringsrik grønnsak som vi burde spise mer av. Asparges er rik på vitamin K og en kilde til jern, kobber og folat. Vitamin K er et vitamin som blant annet sørger for normal blodlevring og som vi trolig bør øke inntaket av. Jern og folat er er begge viktig for de røde blodcellene våre. Mens jernet sørger for at blodcellene kan transportere oksygen, sørger folat for at blodcellene faktisk blir modne. I tillegg er folat nødvendig for normal fosterutvikling. Mens kobber fungerer som bl.a. en antioksidant i kroppens celler og den inneholder også mange andre antioksidanter. Asparges er også en fin fiberkilde og inneholder litt protein. 

Prøv en deilig salat med asparges.

Glad i asparges, men liker ikke lukten?

Omlag halvparten av oss får illeluktende urin når vi har spist asparges, men det er ikke sikkert at vi klarer å lukte det selv. En regner nemlig med at 76-90 % av oss ikke er i stand til å kjenne den svovelaktige lukten som kan oppstå fra urinen etter at vi har spist asparges. Hvis du synes urinen lukter råtten kål etter et deilig aspargesmåltid, er du en av få uheldige som klarer å lukte noen partikler som trolig dannes etter at du spist asparges. Selv om det lukter vondt, så er det helt ufarlig og asparges er fremdeles sunt for deg. Les mer på bramat.no
okologisk-portrett-lise-von-krogh-2015-foto-john-harald-knutsson

Lise von Krogh (45 år) er en matglad ernæringsbiolog (Cand.scient) som driver matbloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt. Lise jobber som selvstendig ernæringsfaglig rådgiver for matvareprodusenter, ernæringskommunikator, foredragsholder og bidragsyter på bramat.no. Hun bor på et småbruk i Hurdals dype skoger med egen økologisk kjøkkenhage og har en liten trekkhundkennel, kaniner og bier. 

Foto: John Harald Knutsson