Gå til innholdet
okologisk-bumble-bee-on-flower-photo-Christian-Bauer-wikimedia-commons
Foto: Christian Bauer: A bumble-bee examining a tagetes flower via Wikimedia Commons.

Humlevennlige vekster

Skrevet av Ine Vik den 14.5.2018

Humlene våre er på tilbakegang, men du kan fortsatt være med på å redde dem.

Det er skremmende å lese om klimaendringer og økosystemer som bukker under. Mange føler seg maktesløse - men når det kommer til humlenes tilbakegang, er det faktisk mye vi kan gjøre for å hjelpe. Har du en balkong, hage eller bakgård? Bli en humlehjelper!

Mange miljøsaker krever en viss grad av forsakelse. Og dette gjør mange med glede! Å hjelpe humlene krever imidlertid lite av oss da tiltakene er relativt rimelige og enkle å sette i gang. Du kommer langt bare ved å velge humlevennlige planter på hagesenteret, og disse står absolutt ikke tilbake for andre planter: tvert imot! Lista over slike vekster er lang, og de egnede blomstene finnes i mange kategorier. Du kan for eksempel blande sommerblomster og villblomster, og mange stauder, urter og trær er humlefavoritter. Siden humlene behøver mat hele sesongen, kan du gjerne velge planter ut fra blomstringstid, og slik får humlene det de behøver imens du får en hage som blomstrer hele sommeren.  Resten av tiltakene krever også lite av oss: faktisk liker innsektene at naturen er litt gjengrodd og vill. Dermed kan du bruke tiden du sparer på å luke til å montere en humlekasse eller insektshotell i stedet. For eksempel.

Men… hvorfor humler?

I Norge finnes fremdeles alle våre opprinnelige humlearter, men flere står i fare for å forsvinne. Humler er viktige pollinatorer, og faktisk spiller de en spesielt stor rolle her i nord. Vi kan takke humla for at vi finner blåbær i lyngen og for høyfjellsplantenes blomstring. Humla er også viktig for norsk matproduksjon, som eple- og tomatdyrking. Den hardføre, «pelskledde» brumlebassen kan sees på farten både i kulde og regn, og er mer robust enn andre pollinatorer. Pollinerende insekter er på tilbakegang i hele verden, og noen steder har bestanden allerede kollapset. Og når jeg skriver at disse er viktige for matproduksjonen, er det nesten en underdrivelse: det sies at vi kan takke humler og bier for hver tredje matbit vi spiser! Det er beregnet at pollinering har en årlig verdi på omtrent 1300 milliarder kroner på verdensbasis. Insektene trues av flere ting: hovedsakelig mindre natur, færre blomsterenger og klimaendringer.

Hva kan jeg gjøre?

Mye! Og du behøver ikke å ha stor hage for å hjelpe. Det finnes mange summende insekter i byene til tross for det urbane landskapet. Faktisk trives bier og humler i byer, da de ofte finner parker og løkker med relativt stort plantemangfold. Dersom du har balkong eller bor i en bygård med bakgård, kan du også bidra.

På balkongen: Her finnes mange muligheter. Planter som lyng, krokus, prestekrage og lavendel klarer seg gjerne fint i kasse, er dekorative og favoritter hos humlene. Og for å ikke snakke om urter! Disse er matnyttige for både deg og humla, og mange er relativt enkle å holde.

I bakgården: Har bakgården blomsterbed? Plant humlevennelige vekster som dem nevnt over! Bekymret for vedlikeholdet? Også busker og trær er humlevennlige. Dersom det finnes grøntarealer og dermed litt summende liv i bakgården, kan dere også sette opp et insektshotell eller humlekasse! Les mer om dette lenger ned.

I hagen: Her finnes utallige muligheter! Miks sommerblomster og villblomster, lag staudebed, plant lavendel, krokus, bondepeoner, forglemmegei, akeleie, blåklokke, ridderspore, revebjeller, iriser – for å nevne noen. Sjekk de vedlagte plantelistene under for mer inspirasjon. Flere rosearter er også svært humlevennlige. Mange engplanter er viktige for pollinatorene, så plant gjerne kløver, klokkeblomster og andre planter som trives på blomstereng. Generelt kan man si at en humlevennlig hage er en hage som likner naturen, så etterstreb gjerne biomangfold og variasjon. Du får selvfølgelig lov til å luke, men dersom du behøver en unnskyldning til å slakke litt: litt ugress og løvetann er bare bra, i alle fall for humlene. Og dersom ikke blomster er din greie, hva med busker og trær? Disse gjør underverker for enhver plass, og krever jo relativt lite. Busker som rhododendron, rosespirea, sommerfuglbusk og klokkebusker er populære hos humlene.

Andre tiltak

Hva med å lage ei litta blomstereng? Det sitter kanskje langt inne hos mange å gjør om plenen til eng, men hva med å skille ut et lite område? Gartnerne i slottsparken har gjort nettopp dette, og resultatet ble helt overveldende vakkert. Dersom du får ting en ordentlig, liten slåtteeng, vil du erfare at disse krever minimalt med vedlikehold. Jeg er så glad i eng at jeg har skrevet om dette før: les mer om å anlegge eng her

La sprøytemidlene ligge. Uansett hva du tenker om sprøytemidler i landbruket: sannsynligheten er liten for at det trengs sprøyting i hagen din. Sykdom er sjelden en krise dersom det rammer en flekk i et blomsterbed. Kjemisk-syntetiske sprøytemidler inneholder stoffer som kan være skadelige for humler og andre insekter, i tillegg til fugler og små pattedyr.

Mekk en humlekasse eller insektshotell! Videre kan vi hjelpe humler og bier ved å tilby bolig. Humlekasser er helt topp, men husk å sette deg inn i temaet før du bygger: humlene er relativt kresne. Her og her finnes fine introer til humlekasser.

Insektshotell: Et mangfold av insekter er bra for humler og hage. Et insektshotell er en slags fuglekasse for insekter, og er relativt enkel å lage. I tillegg får man faktisk kjøpt flere fine slike! Heng hotellet på solveggen, og så ser du snart at insektene begynner å komme på besøk. Om du vil lage ditt eget, finnes en fin oppskrift her.

Gi førstehjelp. Humleentusiasten Frode Rognes´ tips om nødhjelp til humler tok av på internett for noen år tilbake. Og ikke uten grunn! Når humlene kommer inn innendørs, har de ofte flatt batteri når de blir funnet. Du kan hjelpe humla på beina igjen ved å tilberede en sukkerboost til den trøtte humla. Legg den forsiktig opp i en fyrstikkeske, og gi den deretter muligheten til å styrke seg på sukkerholdig drikke, for eksempel kald te på bananskall. Det er best om måltidet blir servert i sola. Særlig på våren er dette relevant, da vårhumlene er dronninger og skal bygge samfunn. Å redde en humledronning kan ha større effekt enn man skulle tro!


Et enormt utvalg!

Jeg har slettes ikke klart å nevne alle humlevennlige blomster i dette innlegget. For en skikkelig oversikt, (komplett med blomstringstid!), sjekk ut listene hos Blomstermeny her. Dette er et samarbeid mellom mange organisasjoner og institusjoner, og lista oppdateres fortløpende. Lista er tilpasset østlandsområdet, men du vil finne kjente planter nesten uansett hvor i Norge du bor. Summende hager har også en nyttig liste, og den kan du finne her.

Lykke til, og la humla suse!

 

 

okologisk-ine-vilja-boyesen-vik-foto-privat

Ine Vik er aspirerende biolog, og har gitt utallige labsaler varige men som følge av lav terskel for utforskning og eksperimenter. Hun jobber som formidler og vitenskapsjournalist.

Foto: Privat