Gå til innholdet
bua-hoved
BUA ligger på Campus: ”Bua- bærekraft i butikk” er nå nyoppusset. Fv. Maria Heggenhougen og Ulrike Erdal-Aase er stolt av BUA som ligger like bak Vitenparken.

Her kan du handle økologisk og lokalt

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 5.12.2017

Forrige uke åpnet Ås Kooperativ den nyoppussede BUA på NMBU Campus. De selger økologisk og noe av maten selges uten emballasje.

Over hele verden er folk blitt inspirert til å produsere mindre søppel. Det gjelder også for Ås Kooperativ. De startet allerede i 2013 og BUA og Ås Kooperativ har eksistert side om side i tre år.  På en måned har de pusset opp BUA som nå framstår ny og godt organisert.
- Nå har vi slått oss sammen, og vi får mulighet til å utvide vareutvalget vårt, sier student Ulrikke Erdal-Aase.


Miljøvennlig handlealternativ
Det er et miljøvennlig handlealternativ, der man kan kjøpe noen økologiske, snille matvarer med minimal emballasje og støtte lokale bønder, drevet av frivillige.
 - Vi ønsker selv at flere lokale innbyggere skal bli klar over at vi finnes, og tror at mange er interessert i miljøvennlige alternativer i dag, sier Erdal-Aase.
Hun forteller at i og med at de har grønnsaker fra lokale gårder har de automatisk et fokus på sesongbaserte varer.
- Det er viktig for oss å tilby lokale varer for å minske transportvei, og å vise hvor mye som er tilgjengelig i Norge. Om sommeren har vi mye salat, squash, tomat og agurk, mens om vinteren har vi rotgrønnsaker. I tillegg har vi konservere produkter som syltetøy og tørkede urter. Vi har også norskprodusert qinoa og forskjellige korn som en lokal erstatning for ris, forteller Ulrikke Erdal-Aase. 

- I tillegg lærer vi hvordan det er å drive en organisasjon og som student i plantevitenskap får jeg satt ut teori i praksis, forteller Synneva Gjelland.

Ta med tomme syltetøyglass
De selger varer fra lokale leverandører. Noen grønnsak produsenter som står på lista og Linnestad Gård i Ås og Ramme Gård i Hvitsten.
- Vi prøver få levert varene uten emballasje, og nå vil vi snart få inn dispensere i butikken, forteller Erdal-Aase. Andre populære varer er mel, men også varer med emballasje som Rapsolje fra Rygge, diverse teer, sjokolade og kaffe.
I BUA kan du ta med syltetøyglass eller poser som du kan bruke som emballasje for det du kjøper.

 

bua-bonde
LEVERER VARER TIL BUA: Øystein Milvang fra Linnestad gård i Ås bidrar gjerne til et lokalt alternativ.

Viktig å støtte opp
Øystein Milvang fra Linnestad gård i Ås er innom på åpningsdagen og leverer poteter og jordskokk. Han produserer alt økologisk.
- Selv om jeg ikke leverer mye, er det et bra initiativ som jeg gjerne vil støtte. Hva jeg leverer varierer etter sesong. Det som er bra er at jeg ikke leverer mer enn det som blir brukt, forteller Milvang.
- Vi prøver også å få vist fram variasjonen av grønnsaker her, mange vet ikke hva jordskokk er og hva den kan brukes til , sier Ulrikke Erdal-Aase.

bua-julegaver
Bærekraftige julegaver
De mener også at her kan du finne bærekraftige julegaver.
- Det er mer bærekraftig å gi bort matvarer. Her har vi sjokolade, te, oljer og mange flotte alternative  og spiselige julegaver
- Vi vil oppfordre folk til å ta turen innom oss framover. Vi er en skjult perle som mange ikke vet om, avslutter Erdal-Aase.


Om BUA-Bærekraft i Butikk
 

Produsenter som leverer til BUA