Gå til innholdet
okologisk-hvete-gamle-kornsorter
Foto: Creative Commons public domain

Har du lyst til å dyrke gamle plantesorter?

Skrevet av Ine Vik den 8.3.2016

En nepe er ikke bare en nepe. Om du vil være med på å bevare gamle sorter, kan du sjekke ut en planteklubb!

Frukt, grønnsaker og korn kan i tillegg til å være mat, også være kulturminner.

Utvalget i grønnsaksdiskene er stort sett likt over hele landet. Dette til tross for at det finnes mange lokale varianter av frukt og grønt. Planteklubbene har til hensikt å ta vare på gamle sorter som ellers risikerer å forsvinne. Etter at jeg satt meg inn i planteklubb-temaet, var det lett å bli revet med. Interessert i potetdyrking? Det finnes en planteklubb for deg. Er det stauder som er din greie – det finnes også. 

Planteklubbene i Norge har akkurat hatt tiårsjubileum. De ble startet på initiativ av Genressurssenteret, og består rett og slett av medlemmer som kan dyrke, ta vare på og utveksle gamle og nye plantesorter. Det finnes en klubb for enhver interesse: klubb for grønnsaker, poteter og urter, og for roser, stauder, georginer og bær. Medlemmene av klubbene får frø eller planter som de selv kan plante i sin hage. Deretter kan man eventuelt produsere egne frø eller stiklinger, og gi disse videre. 

Å dyrke gamle sorter er spennende og gøy. Du får vekster som helt sikkert er nye for deg, og jeg følte meg nesten som en konservator, der jeg sto med de sjeldne frøene i hendene. Hele prosjektet er en felles dugnad for å opprettholde gamle kulturvekster. Dessuten kan jeg ikke nekte for at det appellerer til den indre nerden: frøavl er utfordrende og utrolig lærerikt! 

Nysgjerrig? Her er relevant lesestoff:

okologisk-ine-vilja-boyesen-vik-foto-privat

Ine Vik er aspirerende biolog, og har gitt utallige labsaler varige men som følge av lav terskel for utforskning og eksperimenter. Hun jobber som formidler og vitenskapsjournalist.

Foto: Privat