Gå til innholdet
okologisk-Kjottdiskjacobs

Flere vil ha økologisk og gressfôret

Skrevet av Georg Mathisen den 3.2.2017

Nå spør stadig flere etter økologisk kjøtt fra gressfôrede dyr. Det er perfekt for dyret, og det gir bedre smak, mener ferskvaresjef Arne Sagedal på Jacobs Majorstuen.

Butikken på Oslos vestkant er en av to Jacobs-butikker i hovedstaden. Arne Sagedal er ferskvaresjef. Han vil gjerne dra flest mulig bort til de manuelle diskene med ferskvarer. Der er det enklere å vise kundene hva butikken har å by på – og de heltidsansatte er fagfolk. Butikkslaktere, eller – som Sagedal selv – kokker.
– Folk kjøper litt mindre kjøtt, men de kjøper bedre. Når de først kjøper, vil de ha kvalitet, sier han.

Dyrevelferd
Og ikke minst er de opptatt av hvordan dyrene har hatt det mens de har levd. Et eksempel er Holte Gård i Drangedal, som har satset på storferasen Dexter. Den britiske rasen er relativt små dyr som går ute og beiter over et stort område.
– Det er perfekt for dyret. Og det gjenspeiler seg i smaken – uten tvil. I tillegg får du gjødseleffekt, og du får holdt underskogen nede. Sånne ting synes jeg er viktig, og det gir gode produkter, konstaterer Sagedal.

Uten kraftfôr
Horgen Gaard på Nes på Romerike er en av dem som satser på den virkelig store trenden på naturvennlig kjøtt akkurat nå: Økologisk og gressfôret.
– Kraftfôrdyrkingen stjeler jo mye areal. Samtidig har vi mye areal som burde vært beitet ned. Dette er jo drøvtyggere, og det er gress de skal spise, sier ferskvaresjefen.
 – Økologisk og gressfôret bare øker på. Dette er helt klart fremtiden. Vi kan ikke fortsette å importere fra Amazonas og andre steder der de bare meier ned urskogen og setter igang med soya til kraftfôr.

Enklere å finne
Det har ikke alltid vært like enkelt å få tak i økologisk kjøtt. Forbrukerne har slitt med å finne det i butikkene, og butikkene har slitt med å finne bønder som kan levere det.
– Det er blitt bedre. Både på lam og svin, sier Sagedal, og trekker spesielt frem Grøstadgris.
– Lam er blitt ganske bra nå, med bra tilgang på flotte økologiske lam. Men da kommer de fra mindre leverandører. Det er det samme med storfe. Det kommer flere og flere leverandører som i utgangspunktet har drevet med kylling, men som ser behovet og begynner litt med lammekjøtt eller storfekjøtt, forteller Arne Sagedal på Jacobs Majorstuen.