Gå til innholdet
okologisk-jordbaer-linnestad-gard-morten-linnestad-aas
DYRKER JORDBÆR I ÅS: - Folk er opptatt av hva de kjøper av grønnsaker og bær, sier Morten Linnestad. Foto: Inger Eide Nordseth

Økologiske jordbær på barndommens jorder

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 4.7.2018

Dyrker Corona, Polka, Bounty og Malwina, og er trygg på at han får det til.

Han vokste opp på farens gård Linnestad Gård i Ås. Nå driver Morten Jerven gården sammen med sin kone, Taraneh. Han bodde mange år i utlandet, nå satser han blant annet på økologiske jordbær.

Jordbærene han dyrker og som det nå er høysesong for, er uten sprøytemidler.
- Det er viktig å ha ren mat, slik at barna kan komme tett på det vi dyrker. I tillegg kan jeg gi bæra rett til datteren min uten å bekymre meg for sprøytemidler, sier Jerven.

Gården driver de ved siden at han er professor i økonomi på NMBU og hun er skribent og forfatter.
- Det er slik at den akademiske sesongen passer godt med dyrkingssesongen, forteller han.
Til sammen dyrker de grønnsaker på rundt 30 mål. Selv om de i praksis har dyrket økologisk i fire år, så ble den godkjent av Debio i år.

STELLER MYE MED BÆRA: - Det er viktig at bæra stelles riktig for å få best mulig kvalitet, sier Taraneh Ghajar Jerven. Foto: Inger Eide Nordseth

Ren mat
Markedet har endret seg de siste årene og det er mer fokus på økologiske varer. Ren mat er viktig for mange og folk har blitt mer bevisst på det.
- Jeg har høy etterspørsel etter økologiske jordbær. Det er stort fokus på sprøytemidler, spesielt jordbær som tradisjonelt blir sprøyta mye. Jordbær er noe du putter rett i munnen uten foredling som koking og vasking, halve kurven går på vei hjem i bilen. Da er folk litt mer opptatt av hva som er på bæra, sier han.

 
okologisk-jordbaer-peder-stoylen-Maaemo
VIKTIG MED SMAKEN: Sous Chef Peder Støylen ved Michelin-restauranten Maaemo i Bjørvika, er alltid på jakt etter de beste råvarene. Jordbæra har han mottatt fra Linnestad Gård i Ås.

Liker seg i en bakke
Dyrkinga er han trygg på at han får til. Jordbærsortene han dyrker er Corona, Polka, Bounty og en ny sort Malwina.
- Vi er fornøyd med alle sortene, men er mest fornøyd med Polka. Bærene blir mer runde, mørkerøde, søtere og fastere enn de konvensjonelt dyrket bærene.
Jordbærfeltet ligger i en bakke. Der er det pløyd inn grønngjødsel fra kløver, harvet og det er gjødslet med hønsemøkk. Plantene er plantet med 30 cm avstand på rader dekket av en fiberduk som holder på varme og fuktighet.
- At jordbæråkeren ligger i en ås er viktig for dreneringen. Blir det vann rundt jordbærene blir det jordslag og da råtner de opp med en gang, sier Jerven.
Jorddekket er en effektiv demper mot ugress. Før blomstring dekkes jordbærene av hvit fiberduk som beskytter mot kulde, sykdom og fungerer som solfanger. Jordbærplanten bør settes i en solvendt åsside.

Personlig pleie
- I tillegg til dyrkingsmetoden, så prater vi selvsagt med bæra vår og kona mi Taraneh går over åkeren og bæra minst annenhver dag i sesongen, sier Morten.
Hun renser ugras der det trengs, renser ut råtne bær og legger de i kurver.
Hun er vokst opp i USA og siden paret også har bodd i Frankrike med god nærhet til grønnsakmarkeder, så savnet hun slike i Norge.
- Jeg mente det var viktig å bidra med det vi kunne her på gården, sier hun. Foruten jordbær har de vekster som hvitløk, poteter, reddiker, neper, squash, svartkål, sukkererter, gresskar, fenikkel og salater.
Driften uten sprøytemidler trekker flere insekter, frosk og fugler dit. Også rådyr foretrekker jorder der det ikke brukes sprøytemidler.

På jakt etter de beste råvarene
Butikker og flere restauranter i Oslo er ville etter bæra. En av kundene er gourmetrestauranten Maaemo i Bjørvika i Oslo.
Maaemo ble i 2016 den første restauranten i Norge som oppnådde hele tre stjerner i den prestisjetunge restaurantguiden. Maaemo satser på kortreiste råvarer, og denne uka er jordbær fra Linnestad Gård blitt levert hit.
Peder Støylen er Sous Chef hos Maaemo.
- Vi kjøper de jordbæra, rett og slett fordi de er fantastisk gode. 

Vi er alltid på jakt etter de beste råvarene, og når vi får smake sånne produkt, levert av en som virkelig brenner for det han gjør, så er det jo noe vi veldig gjerne vil arbeide med.

Link til Linnestad Gård sin Facebookside