Gå til innholdet
okologisk-parfyme-foto-anja-stang
Foto: Anja Stang

Duften av natur

Skrevet av Anja Stang den 26.11.2015

Mens utvalget av masseprodusert parfyme er nærmest uuttømmelig, er det langt vanskeligere å finne rene, naturlige dufter. Men finner du først din favoritt, ser du deg neppe tilbake.

Det er mange år siden jeg sluttet å kjøpe masseproduserte dufter, og minst tre grunner til det. Den første er at jeg liker tanken på at parfymen min er komponert av et lite firma som er spesialisert på nettopp parfyme – ikke klær, sko eller solbriller. Den andre er at jeg ikke vil lukte som ”alle andre”, og i hvert fall ikke som Lady Gaga! Den tredje og viktigste er at en masseprodusert eau de toilette kan inneholde mer enn 5000 syntetiske tilsetningsstoffer, så mye som 84% av dem utestet. Kall meg gjerne skvetten, men i tilfellet duft (som så mange andre) synes jeg at ”less is more”. Og nettopp derfor har jeg jaktet på landets ”reneste” dufter. I betydningen færrest mulig tilsetninger foruten deilige duftstoffer rett fra naturens smörgåsbord!

Double You Perfume er et norsk(!), sertifisert økologisk naturprodukt, kun tilsatt alkohol, og består av to ulike dufter som kan brukes hver for seg eller kombineres – et ganske genialt konsept, spør du meg! Duoen er utviklet av Cathrine Røsseland i samarbeid med den franske nesen Barnabe Fillion, og representerer Røsselands ”doble” familiebakgrunn: Mens Zanzibar er en eksotisk cocktail av kanel, kaffe, rose, kardemomme og ingefær, er Norvége en frisk og lett motvekt med koriander, magnolia, vanilje og sandeltre. Sammen er de dynamitt!

Isun Skincare – som smykker seg med slagordet ”alive & ageless skincare”– bruker kun økologiske og viltvoksende blomster og planter i oljene sine, og siden de ikke inneholder vann er konserveringsmidler overflødig. Min nye favoritt er den oppløftende Celestial, som gir en krydret julefølelse takket være bergamot, neroli, sjasmin sambac og rose. Dessuten skal den i følge merkets nettside motvirke melankoli og depresjon! Det kan jo noen og enhver trenge i mørketiden…

Mannen bak duftmerket Zarkoperfume, Zarko Ahlmann Pavlov, er muligens Danmarks eneste duftmaker. Ved å fusjonere molekyler med klassisk, fransk parfyme, utvikler han dufter for skandinaviske kvinner og menn, vær og temperaturforhold. MOLéCULE No 08 – Wooden Chips har økologisk mandarinolje i toppen, tyrkisk rose i hjertet og økologisk vestindisk patsjuli i bunnen, men – for å si det med Heavenscent.no; ”det den egentlig er laget av er den transformative kraften i en soloppgang klokken fem om morgenen og det å høre et barn si ’jeg elsker deg.’” 

The Different Company er et annerledes og eksklusivt firma som har fått sertifiseringen Green Label fra Greenpeace grunnet sitt fokus på naturlige råvarer av høy kvalitet. Colognen After Midnight er skreddersydd for lange vinternetter eller nyttårsfest med sin miks av neroli, iris, hvit jasmin og ambertre.

To andre merker er også verdt å nevne i denne sammenhengen: Det danske, økologiske hudpleiemerket Amazing Space selger ditto dufter bestående av eteriske oljer, alkohol og vann, med én dominerende duftingrediens, som Ylang Ylang (open your heart) eller Rose (de-stress your mind). Det franske parfymehuset Honoré des Prés produserer økologisk sertifiserte dufter med bare naturlige ingredienser og uten petrokjemikalier, fargestoffer og ftalater. Kanskje kan duften Sexy Angelic, som inneholder provençalsk marsipan, gi en mer forførerisk førjulstid? 

Anja stang portrett julie pike

Anja Stang er en erfaren motejournalist, konsulent og foredragsholder med sterkt engasjement for økologi, dyrevelferd og en livsstil som er like etisk som estetisk. Hun blogger om bærekraftig mote, grønn skjønnhet og naturlige nyvinninger innenfor familiesegmentet for Økologisk.no

Foto: Julie Pike