Gå til innholdet
heatofnorway-chili-hovedw
Henrik Haugs Jorde i kjelleren der noen av chiliplantene står.

Henrik tilbyr het Chili

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 28.11.2017

Henrik har dyrket frem 140 ulike chili sorter, og har noe for enhver smak. Han synes det er gøy og eksperimentere og dyrke fram egne sorter.

- Jeg drømmer om å kunne åpne en økohandel, sier Henrik Haugs Jorde. Foreløpig dyrker han frem chili hjemme. Han baserer seg på økologisk dyrking.

Nå har han dyrket frem 140 ulike chili sorter, og har noe for enhver smak. Han synes det er gøy og eksperimentere og dyrke fram egne sorter.
- Jeg har vanskelig for å begrense meg når jeg går i gang med noe. Se, er de ikke vakre sier han og viser stolt frem et eksemplar av sorten Pimenta da Neyde. Den er mørk lilla i frukten og er en av de sterke sortene han dyrker fram.

Tenker på naturen
I vår etablerte han firmaet ”Heat of Norway”  (www.heatofnorway.com) og har nå sin egen lille ”regnskog” av chiliplanter. Det er planter i stua og i kjelleren og om sommeren står de ute.
- Nå på denne tiden av året er det ikke mange planter her, det er lavsesong, smiler han.
Han planter i firkantede kasser som han kjøper i Sverige hvor han kommer fra.
- Det er viktig at plantene har firkantede kasser fordi det er mer plasseffektivt, så er det vanskelig å finne en potte til en rimelig pris her, forklarer han.
Han er bevisst på at han ønsker å dyrke økologisk.
- Jeg er opptatt av å tenke på naturen og hva vi etterlater oss. Jeg bruker minimalt jord med torv, men kompost.  Komposten gir mye næring. I tillegg bruker jeg kokosjord (coir). Den er jo bare økologisk på papiret i og med at den gått jorden rundt, men det er et gjenbrukt restprodukt fra Sri Lanka hvor det brukes minimalt med vekstgifter, og har mange andre fordeler – blant annet hjelper det å redusere mengden med udyr. I tillegg bruker jeg nyttedyr mot bladlus, forteller Henrik Haugs Jorde.

 

heatofnorway-chili-produkterw
Alle produktene de lager med unntak av chilisausene er basert på egen produksjon og dermed økologisk.

Hete smaksopplevelser
Han deltar på markeder rundt om i Oslo regionen og selger sine chiliprodukter, som han lager av for det meste egenprodusert chili. Sist sto han på SmakÅs og står også på Bondens marked. Snart står julemarkedene for tur.  På bordet står tre ulike  sorter chilisauser, chilisalt, chilimarmelade,  eplechutney, chilikarameller og saltlakriskarameller med chili.
- Se her smak på denne chilisausen, den er middels het.
Den brant godt. Jeg kjenner smaken kommer ”krypende”.
- Vi ønsker å lag produkter som alle kan like, men at noen må strekke seg litt.
Han forteller at alle produktene de lager med unntak av chilisausene er basert på egen produksjon og dermed økologisk.
- Jeg importerer chili til sausene, men får tak i det beste jeg kan finne, og bruker så mange økologiske ingredienser som mulig. Jeg har ikke stor nok produksjon enda for at det skal være nok til produksjon av sauser, men det holder til de andre produktene.
 

Frø blir planter
Å selge frø er en del av virksomheten og netthandelen.
- Jeg håper at dette på sikt skal bli en av hovedinntektene.
På badegulvet i kjelleren ligger det et håndkle. Under det er det flere poser med hvitt kjøkkenpapir.
- Jeg væter kjøkkenpapir og bretter det rundt noen chilifrø. Så legger jeg papiret inn i små poser, slik at papiret holder på fuktigheten. Etter hvert ser jeg om frøene har groverdi. De må ha opp til (minimum) 70% spireverdi for at jeg skal selge dem.
Da kan de plantes i potter og bli en ny chiliplante, forteller han.
- Får du ikke lyst til å dyrke chili selv, spør han?
- Det spørs om jeg har tålmodighet, men etterhvert har tanken kommet ”krypende” akkurat som chilismaken.

Foto: Cheiro Roxa: Er middels het. Slekter på de superhete sortene Caspicum Chinese og har mye av den karakteristiske sortene som de svært hete sortene, uten å være brutal i styrken

heatofnorway-chili-plantew