Gå til innholdet
okologisk-egg-shells-foto-creative-commons
Foto: Creative Commons

9 ting du kan bruke som gjødsel

Skrevet av Ine Vik den 16.8.2016

Jeg har alltid vært glad i å bruke ting til det fulle. Om det er gjerrighet eller idealisme er jeg ikke helt sikker på.

Gjenbruk av husholdningsavfall gagner i alle fall både meg og plantene mine. Og da snakker jeg ikke kun om tradisjonell kompost. Her er 9 ting du kan bruke som gjødsel!

Planter behøver næringsstoffer for å vokse og leve. Næringsstoffene tar de fra jorda, som igjen blir mer næringsfattig. Gjødsel fyller på igjen. Jorda behøver tre grupper næringsstoffer, noen i høyere konsentrasjon enn andre:

1.    Primærnæringsstoffer – dette kalles de tre store: Fosfor, nitrogen og kalium.
2.    Sekundærnæringsstoffer – kalsium, sulfur og magnesiu
3.    Mikronæringsstoffer – jern, klorid, kopper, mangan, sink, bor og nikkel
For spesielt trengende planter, må man gjødsle målrettet og holde seg oppdatert på hva akkurat den planten behøver. Metodene nedenfor kan ikke i alle tilfeller erstatte annen gjødsel. Om pH: noen planter foretrekker sur jord, noen behøver det motsatte. Dersom gjødselen gjør jorda sur eller basisk, er det notert i oppskriften. 

Så, over til metodene. Noen er for innebruk, noen for utebruk og noen kan brukes begge steder: 

  • Bananskall. Dette er en klassiker, og jeg har også nevnt den før. Biter av bananskall er en favoritt hos rosene. Når du planter roser, grav et lite hull ved siden av stammen hvor du begraver bananskallet. Om du allerede har en rosebusk, kan du legge biter av bananskall i topplaget av jorda ved stammen. Dersom det er innendørsplantene som skal nyte godt av bananskallet – tørk bitene først, før du graver dem ned i potta. 
  • Eggeskall. Vask skallene og knus dem. Jeg har sett at mange legger biter med eggeskall over jorda, selv foretrekker jeg å male skallet ned til pulverform i en morter og blande det godt. Slik får du en jevn boost av kalsium til jorda.
  • Tang. Hakk opp en klase, og bland med vann i en bøtte. Dekk til (ikke nødvendigvis pottetett) i to til tre uker. Deretter fjerner du tanga, og lar vannet stå i nye tre-4 uker. Nå kan du helle gjødselen over på en flaske, og blande femti-femti med vann når du heller den rundt plantene.  
  • Kokevann. Du kan bruke kokevannet etter å ha kokt grønnsaker og egg. Avkjøl vannet, og det er det. Ingen høypotent løsning, men luktfritt og et fint tilskudd til inneplantene. NB: unngå saltet vann. 
  • Øl. Dersom du har gammelt øl, kan dette i det minste brukes i hagen. Bland det med vann og vann plantene med dette. 
  • Gressklipp. Fyll bøtte med gressklipp. La stå et par dager i skyggen. Vannet kan nå brukes som gjødselvann, bland ut med like mengder vann. Det kan være en fordel å sile gressvannet, så ingen ugressfrø blir med på ferden. Vannet tilsettes rundt røttene på plantene.
  • Akvarievann. Faktisk! NB: funker kun med ferskvannsakvarier. Bare bruk det gamle vannet når du renser det.
  • Kaffegrut. Dette funker spesielt godt på planer som liker seg best på den sure siden, som roser, flere frukttrær og asalea. Kaffegruten er nemlig rik på nitrogen og fosforsyre. Spre gruten rundt plantene, helst i tørr form. 
  •  Aske. Fyrer du med ved, kan asken fra peisen sprinkles over hagejorda. Asken er dog svakt basisk, så hold den unna planter som trives best på den sure siden. Har du kompostbinge, kan asken brukes der. Aske inneholder flere gunstige stoffer, som fosfor, magnesium og kalsium. 
okologisk-ine-vilja-boyesen-vik-foto-privat

Ine Vik er aspirerende biolog, og har gitt utallige labsaler varige men som følge av lav terskel for utforskning og eksperimenter. Hun jobber som formidler og vitenskapsjournalist.

Foto: Privat