Gå til innholdet
okologisk-Bison
Bisonflokken har aner over hele det nordamerikanske kontinentet. Disse holder til i nasjonalparken Yellowstone. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Ville Vesten er nesten som før

Skrevet av Georg Mathisen den 13.10.2017

Bison streifer fremdeles omkring på den amerikanske prærien. Noen steder. Og de er helt økologiske.

Du ser bare bølgende gress og blå himmel, og kanskje en flokk med bison om du er heldig. Men dette er ikke 1800-tallets Ville Vesten. Dette er den økologiske gården til Dave Hutchinson.

20 000 mål

Nebraska er en av de største landbruksstatene i USA. Her har Hutchinson en ranch på 20 000 mål – 20 kvadratkilometer – der han lever av å produsere ren mat på den måten det alltid har skjedd.

Gården har vært sertifisert som økologisk siden 1980. Dyrene hans har vært økologiske siden 1990. Åsene og beitemarkene har aldri sett en dråpe sprøytemiddel, og alle plantene er de artene som vokser her naturlig. Dyrene er antibiotikafri, frittgående og altså økologiske.

Turistmål

Det har fått både turister og toppkokker til å besøke ham på gården. – Det er rett og slett snakk om respekten hans for dyrene og landet. Det sier Clayton Chapman på den trendy Nebraska-restauranten Grey Plume til avisen Omaha World-Herald.

Turistene får se storfe, geiter, esel, bikuber, kyllinger og grønnsaker, men det er først og fremst bisonflokken som trekker besøkende.

Flokken stammer fra 27 forskjellige steder i Nord-Amerika. Nå bruker Dave Hutchinson bare sine egne dyr i avlen. Etter tørke for drøye ti år siden kuttet han fra 900 til 200 dyr.

okologisk-bison-Hutchinsonner
Ranchen til familien Hutchinson er et rent familieforetagende – her er tre generasjoner bisonfarmere. Fra venstre Alexsia, Jared og Sarah Drenth og Sue og David Hutchinson. (Foto: Panorama Meats)

Gressfôret

– Det var et dårlig økonomisk valg, men et godt valg for jorden, sier han. Når avisen besøker ham, er det varmt og mange plagsomme fluer. Derfor heller bonden og datteren Sarah ut store sekker med diatoméjord, eller kiselgur – naturlig insektbekjempelse som er laget av skallene fra kiselalger og annet kiselholdig materiale.

Både bison og andre dyr lever av gress. – Er det ikke gressfôret, er det ikke gourmet, er mantraet som bisonbonden har arvet etter foreldrene sine. Han slakter dyrene på forskjellige tidspunkter slik at flokken hele tiden er en naturlig blanding av forskjellige generasjoner.

– Foreldrene mine var interesserte i å bevare gresslettene for 80 år siden, forteller han på nettsiden til Panorama Meats, som selger kjøttet hans over hele USA.

Vil ha mer

Landbruksdepartementet i USA har ikke noen god statistikk over hvor stor del av bisonproduksjonen som er økologisk. Men førsteamanuensis Jay Parsons på universitetet i Nebraska-Lincoln regner med at mange av delstatens 23 000 dyr lever økologisk.

Bisonbøndene sliter med å skaffe nok mat til alle som vil ha. Det tar amerikanske forbrukere en halv dag å spise like mye storfekjøtt som de spiser bison på et år.

– Bisonkjøtt oppfattes som eksotisk her, også. Men folk begynner å skjønne seg bedre på det. De vet at det er sunt og at det smaker godt, sier Dave Hutchinson til Omaha World-Herald.