Gå til innholdet
okologisk-ramme-gard-gronnsaker-foto-inger-eide-nordseth
Selvbetjening: Kundene noterer det de kjøper, veier og betaler selv. - Vi stoler på kundene, sier Hans Kjærås. Foto: Inger Eide Nordseth

Sørger for et bugnende grønnsakutsalg

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 3.10.2017

Så knasende, digre og bugnende blir de økologiske grønnsakene når en proff gartner har vært på ferde. Hans Kjærås sørger for Økologiske grønnsaker til butikken på Ramme Gård.

Grønnsakgartner er en av de som sørger for at Petter Olsen får oppfylt den økologiske produksjonen på Ramme. Bak de flotte dekorerte veggene på butikken fyller han på med kortreist mat. Han kommer fra Sande i Vestfold, og stortrives med jobben sin.
- Jeg synes det er moro å produsere mat uten sprøytemidler og kunstgjødsel, vise at det går an, sier Kjærås.

Helårsutsalg
Grønnsakutsalget er åpent hele året.  Her kan du kjøpe Ramme gård økologiske grønnsaker. Nå bugner det av høstens godsaker. I veksthuset som forsyner utsalget dyrkes det 11 sorter tomater, agurk, squash og salater. Til og med vindruer.
Utenom veksthuset dyrkes det 40 ulike grønnsakslag.
- Vi selger egentlig mye av alt, men m høsten selger vi mer av høstens vekster, forteller Kjærås.
Det går mye av: kål, rødkål, grønnkål, rosenkål, kålrot, gulrot, pastinakk, persillerot, rødbet, knollselleri, stangselleri ,purre,  løk, div. gresskar og potet .
Om sommeren er det mange hyttegjester som kommer innom og andre turister. De etterspør tomatene.
- Da må jeg passe på å fylle på med tomater, og da er jeg ofte ute i veksthuset, sier Kjærås. I oktober/november blir det slutt på tomatene.
- Vi fortsetter å ha åpent så lenge vi har varer utover, forteller han.


I Sorteringsrommet i driftsbygningen kan du kjøpe økologiske grønnsaker.


Etterspør matens identitet
Hovedmottaker for grønnsakene på Ramme gård blir hotellet Classic Norway og kafeen. Petter Olsen sier ”- På Ramme skal hotellgjestene se en sammenheng mellom mat og landbruk”.
I tillegg leveres grønnsakene til noen leverandører i Oslo, Halden, noe til netthandelstjenesten Nesoddliv og til  Ås Cooperativ.
Han har en bred kundemasse til tross for Ramme ikke ligger tettest ved veien. Med et selvbetjeningssystem kan de enkelt handle og betale.
- Vi har noen som handler her hver uke og felles for de som handler her er at de vil vite identiteten til maten, hvor den kommer fra, forteller gartneren.

Han har også kontakt med kokker som gjerne vil ha andre deler av grønnsakene enn det som er vanlig.
- De kan for eksempel etterspørre blomsten på en brokkoli, de ser andre muligheter. Kokkene sier: ”Selv om det er høyere pris kan de bruke hele produktet”. De vinner på det likevel, det er hyggelig å høre , sier han.

Møtes på midten

Han tror det konvensjonelle landbruket og det økologiske vil møtes i framtiden.
- Det kuttes ned på sprøytemidler i det konvensjonelle landbruket og det utvikles stadig ny teknikk som tas i bruk i begge former, sier Kjærås.