Gå til innholdet
Foto: Sveinung Bråthen og Christine Hærra
Foto: Sveinung Bråthen og Christine Hærra

Ren samvittighet

Skrevet av Anja Stang den 21.10.2015

-I takt med den stigende etterspørselen etter kjemikaliefri produkter, er vaskemidlene noen av de siste til å fornyes. Men når det først skjer, skjer det med stil!

Joda, du har garantert sett og kanskje også prøvd ulike økologiske tøyvaskemidler tidligere. Selv har jeg lenge brukt det økologiske vaskemiddelet for ull og silke og den milde men effektive flekkfjerningssprayen fra Nøstebarn. Men Caroline Heyerdahl, som står bak den nye, økologiske vaskeserien C og som Birgitte har skrevet om her tidligere, har lagt lista enda høyere og lansert nordens første tøyvaskemidler med komposterbar emballasje! Å få det til å se bra ut og dufte deilig har hun også klart.   

For deg (eller meg) som alltid har trodd at ulike typer plagg krever ulike midler, er det en god nyhet at tøyvaskemidlene fra C kan brukes til alle materialer og temperaturer – fra bomull til silke og kasjmir. Flaskene er store og ujålete, og den resirkulerte pappemballasjen putter du rett i papirdunken, blomsterbedet eller kompostbingen (hvis du er så heldig å besitte en slik). Den tynne posen på innsiden reduserer plastmengden med 70% og sorteres som plast. Som resten av sortimentet til Heyerdahl dufter midlene usedvanlig liflig. Tøyvaskemidlene kommer i tre varianter: Agurk og mynte, lavendel eller snø(!). – Franskmennene i laboratoriet i Grasse trodde det hadde klikket for meg. Duften av snø?, ler gründer og grønn vaskeentusiast Caroline Heyerdahl. – Den kalde og klare duftopplevelsen av vinter fungerer topp inne og på tøyvask. Uten å smelte.

En stor flaske C tøyvaskemiddel koster 249 kroner, altså en tier per vask. Heyerdahl produserer ikke tøymyknere, da hun mener det skader mer enn det gagner. Jeg må innrømme at den debatten hadde gått meg hus forbi – av gammel vane har jeg tenkt på skyllemiddel som ”obligatorisk” og blitt litt avhengig av mykheten den gir. Men ved ettertanke er det innlysende at tøymyknere, siden de tilsettes i skyllevannet, gir rester av kjemikalier og parfymestoffer i både tøy og avløpsvann. Dessuten er det en kjent sak at ull ikke bør vaskes med tøymykner, da middelet ”tetter igjen porene” og ødelegger ullens varmeregulerende egenskaper. Prøv uten neste gang, da vel! Det skal i hvert fall jeg.

Å vaske plaggene med riktige og skånsomme vaskemidler er ikke bare bra for huden og naturen, men også for plaggenes livsløp. Noe som igjen er bra for miljøet! Personlig er jeg tilhenger av å kjøpe mindre og bedre; fine basisplagg i solide naturmaterialer som både ser fine ut og føles behagelige å ha på så lenge som mulig.

Her er mine beste tips til å få yndlingsplaggene dine til å vare lengst mulig – i både overført og fysisk forstand:

•    Invester i tidløse garderobeklassikere du vet du vil bruke igjen og igjen. Og faller du pladask for noe skikkelig fargerikt og morsomt, får du det garantert til å funke i din personlige miks uansett. Klassisk med en personlig vri blir ikke umoderne med det første!
•    Du trenger sjelden å rense silke- og ullplagg, selv om merkelappen i blant sier så. Det er også mange myter om ullvask vi gjerne kaster på båten. Men plagg du er virkelig glad i er det ikke verdt å ta sjansen med, så send alltid blazere, plagg med påsydd pynt og i semsket skinn til profesjonell rens.
•    Kjøp en liten, elektrisk nuppefjerner for å holde dine fineste kasjmirgensere presentable! En støvrull er også fin å ha for hånden.
•    Hamp og bambus er utrolig slitesterke naturmaterialer, som ofte også er økologiske. 
•    Hold deg til en gjennomtenkt signaturstil istedenfor for å kaste deg på nye ”trenddiller” hver sesong. Forny heller garderoben med iøynefallende tilbehør, og kjøp gjerne vintage! I tillegg til at gjenbruk er den mest miljøvennlige måten å shoppe på, snubler du garantert over helt unike skatter.

Anja Stang er en erfaren motejournalist, konsulent og foredragsholder med sterkt engasjement for økologi, dyrevelferd og en livsstil som er like etisk som estetisk. Hun blogger om bærekraftig mote, grønn skjønnhet og naturlige nyvinninger innenfor familiesegmentet for Økologisk.no

Foto: Julie Pike