Gå til innholdet

Økologiske varer og et minimum av emballasje

Skrevet av Pressemelding den 5.5.2017

Dyrket.no er nettbutikken som prioriterer økologiske og kortreiste varer fra små produsenter. I tillegg skal emballasjen ned til et minimum.

- Vi søker opp de små produsentene som har spesialisert seg i akkurat sitt fag, og som brenner for gode, naturlige råvarer. Dette gjør vi fordi vi tror på at kortreist og gjennomsiktig matproduksjon gir trygghet for forbrukeren, høyere næringsinnhold og den beste smaken, sier Mikkel Laurendz, som er kvalitetssjef i nettbutikken Dyrket.no

I tillegg har gründerne bak dyrket jobbet mye med å få ned bruken av emballasje.

- Vi mener det er en uting at matvarene man kjøper i vanlig butikk er fulle av emballasje. Det er det ingen grunn til, så lenge man behandler råvarene skånsomt. Kjøper du varer av oss, får du i verste fall en brun resirkulerbar pose rundt noen av varene – og den tar vi med oss tilbake om du ønsker. Unntaket er selvsagt fersk fisk og kjøtt. Der er det vanskelig å komme unna noe emballasje, sier Laurendz.

okologisk-dyrket-no-produsenter

Han mener det finnes utrolig mange flinke produsenter i Norge, som lager velsmakende økologiske varer og her lister han opp Dyrket.no sine:

Ask
Ask gård ligger like i utkanten av Nordmarka, med vakker utsikt utover Randsfjorden.

Dyrene sleppes ut på sommerbeite, som er frodig med bær, urter og Sopp. De går inn og ut som de vil, og spiser økologisk gress fra egne jorder. Landskapet ligger rett ved Ringkollen, og inn i Krokskogen.

 

Dyre gård
 

Dyre gård ligger på en del av de slake jordene som går vest og sydvest for Dyreskogen på solsiden av Oslofjorden. I området finner man en rekke fornminner som forteller om at jorda har vært brukt lenge. Det har vært funnet kokegroper, hull etter husstolper, steinringer, bronsealderrøyser og jernaldergraver.


Den Gode Baker

De bruker den tiden det tar, stresser aldri deigen, steker helt ferdig og pakker når temperaturen er den rette. Brødene ser kanskje ikke alltid perfekte ut, men når maten er klar er de stolte av å kunne tilby noe de mer enn gjerne spiser selv.

Kim og kollegaene er også eksperter på spelt, og mange av produktene er basert på dette unike kornet. Alt mel i produksjonen er ferskmalt, og Den Gode Baker bruker lokale leverandører og samarbeidspartnere der det er mulig.

 

Eiker Ølfabrikk

Eiker Ølfabrikk er et økologisk bryggeri som holder til i en gammel cellulosefabrikk i Mjøndalen.

Det startet med at Jonas begynte å brygge øl på hobbybasis ved siden av jobben som lærer. Etter seks år med mye prøving og litt feiling fikk han med seg resten av familien og startet Eiker Ølfabrikk våren 2014. Bryggeriet sto klart i desember samme år og i januar satte vi det første brygget.

Foruten å lage godt øl vil vi gjøre en innsats for miljøet. Derfor er alle våre øl økologiske og vi gjør så godt vi kan for å drive så miljøvennlig som mulig gjennom hele virksomheten.
 

Fokhol

Fokhol Gård ligger i Stange vestbygd, 11 km sør for Hamar, i et fruktbart åkerbruksdistrikt på solsiden av Mjøsa. Med 110 hektar dyrket jord (94 ha eget og resten leid), et stort gårdstun og en betydelig bygningsmasse, er Fokhol Gård blant de største økologisk drevne gårdene i landet.

Drifta er allsidig med melk- og kjøttproduksjon (34 kuer, og ungdyr), korn til mat og fôr, gras- og beitevekster, grønnsaker og poteter

Grøndalen Gård
Grøndalen Gård er en gammel gård, som har vært i samme slekt siden 1600-tallet

Grøndalen gård drives økologisk. Melken kommer fra 19 glade kuer av rasen norsk rødt fe. Fra mai til oktober spiser kuene gress fra verdifulle kulturbeiter i ravinedaler ned mot Glomma. Her er det et stort mangfold av gressarter, kløverarter, blomster og urter.

 

Holli Mølle

Mel fra Holli Mølle er steinmalt. De benytter to steinkverner som maler hvert enkelt korn på en langsom og skånsom måte. Melet er ferskt, økologisk og helt uten tilsetningsstoffer. Hver melpose har en etikett som forteller deg når melet ble malt, hvor lang holdbarhet det har og hvilken gård som har levert kornet til mølla vår.


Homlagarden
Homlagarden er en norsk produsent av økologisk kylling og kalkun, som har drevet siden familien Pedersen kjøpte bruket i Aksnes i Kvam i Hardanger.

"Skal det i framtida også vera liv laga på denne planeten, meiner eg all menneskeleg aktivitet bør dreiast mot økologisk tenkemåte og handling. Dette er noko av drivkrafta bak drifta i Homlagarden.

Bjørn Brynjolf Pedersen"


Huseby Gård

Huseby-familien har drevet gårdsbruk i Lier helt siden 1890. I dag eies og driftes gården av Amund og Ellen Huseby og deres sønn Hans-Albert Huseby og kona Ingelin Huseby, som er femte generasjons bønder.


Jøndal Gård

Jøndal Gårdsbakeri er et Debio gull-sertifisert bakeri og suppe-kjøkken. Det betyr at nesten alt de lager er fra økologiske råvarer. Jøndal lager blant annet supper fra bunnen av, og etter sous vide prinsippet. Dermed får suppene ekstra god holbarhet, og blir svært næringsrike.Bakeriet har sitt utspring fra Jøndal Gård på Eidsvoll. Gården ble bygget omkring 1840 og er en av Eidsvolls eldste. Den dyrkede marken har røtter helt tilbake til vikingtiden, og gården er for tiden under restaurering - den skal nemlig tilbakeføres til sin opprinnelige stand.


Rørosmeieriet

Rørosmeieriet tilbyr økologisk mat av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon, med utspring i rike mattradisjoner og gode råvarer fra Røros-traktene. Rørosmeieriet er et heløkologisk meieri, dvs. at de utelukkende produserer økologiske varer. Flere av meieriets produkter har utspring i tradisjonsmat fra Røros-traktene.

 

Skyrudsmoen frilandsgris

Skyrudsmoen Gårdsmat fra Solør, drives av Lene og Jon Inge Skyrudsmoen - et småbruk i Grue kommune i Hedmark.

Bruket avler griser som lever på friland, fordi gårseierne mener at dette og den tid de legger ned i stell og tilstedeværelse bidrar til et optimalt levesett for dyrene.

Frilandsgrisen koser seg i åpent terreng og skog. De er ivrige gårdsarbeidere som roter i jorda, spiser ugress og bidrar med naturlig gjødsling. Samtidig koser de seg med et og annet gjørmebad og løpeturer på enga. Skyrudsmoen er opptatt av at grisene i størst mulig grad skal ha en naturlig diett av mat produsert i tilknytning til nærområdet.


Solgård

Solgård kan tilby et sortiment av økologisk frukt og grønt, salater og urter som ingen andre norske leverandører kan måle seg med.Superbra

Hva er vel bedre enn innmari god mat laget av ålreite folk som tar vare på jorda og menneskene som jobber for dem? For Superbra er det viktig å vite hvor maten kommer fra og hvordan den blir til. Superbra deler dette med oss og når de lager et nytt produkt drar de ut i verden for å finne de beste råvarene.

Superbra elsker å utvikle nye varer: Først lager de oppskrifter, så leter de etter de beste råvarene, og tar seg så god tid når de behandler dem. Målet er skikkelig god mat – uten tilsatt tullball.

Glutenfrie Verksted

Det Glutenfrie Verksted er et resultat av mange timer på let etter gode, næringsrike, glutenfrie produkter. Da Monica selv fikk cøliaki og diabetes, gikk det ikke lang tid før hun savnet glutenfrie produkter med god smak og sunne ingredienser. Etter mange forsøk på kjøkkenbenken lanserte hun Det Glutenfrie Verksted med en rekke melmikser som ivaretar dette på en ekte og naturlig måte. Alt glutenfritt, og økologisk, så klart!

Det Glutenfrie Verksted ble etablert med bakgrunn av dette, og ønsket er at produktene kan være med på å gjøre din reise til å finne gode, næringsrike og sunne glutenfrie alternativer enklere enn hva Monica selv opplevde. Hun jobber kontinuerlig med produktutvikling av nye mikser, og har allerede flere på gang. Må heller ikke glemme å fortelle at det er ingen hvetestivelse i produktene – bra, ikke sant?


Naturlig glutenfritt

Naturlig Glutenfritt har produkter som skal være helt fri for gluten- og melkeprotein i alle ledd fra jord til bord. Produksjonsbånd og pakking sjekkes for at de er helt uten gluten og melk, og spormengder av disse. Glutenfritt mel er illusjonen om kornmel, som egentlig er laget av rotvekster, urter og gress. Serien med bakeblandinger er utviklet for å kunne gi valgmuligheter mellom forskjellige smaker og næringsinnhold. I tillegg er det valgt ut et knippe matvarer som kan lette en travel hverdag om en skal i selskap, på tur eller be venner. Mat som er god, økologisk og fri fra gluten og melk.


TimWendelboe

Tim Wendelboe har blitt kåret til Norges beste barista flere ganger og i 2004 vant han verdensmesterskapet i baristakunst og VM i kaffesmaking i 2005.

I 2007 åpnet han sitt eget kaffebrenneri og espressobar på Grünerløkka i Oslo med navnet Tim Wendelboe der han importerer, brenner og selger kaffe av høy kvalitet. Selskapets visjon er å være blandt de beste kaffebrenneriene i verden. Dette er selvsagt ikke målbart, men Tim Wendelboe har blandt annet vunnet Nordic Roaster konkurransen i 2008, 2009, 2010 og 2015. Brenneriet selger nå kaffe til cafeer og restauranter i hele verden.