Gå til innholdet
okologisk-fosen-amalie-simen-1
Hest i arbeid: Amalie og Simen lærer å bruke hesten til arbeid under oppholdet på Fosen Folkehøgskole. Foto: Klaus Vikkelsø Nielsen(DK)

Forandrer tankegangen

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 12.10.2017

- På Fosen Folkehøgskole har de en helhetlig tankegang om hvordan alt gjøres i en syklus, forteller Amalie Skau Jakobsen (25) fra Oslo.

Hun studerer Økologisk jordbruk og ville lære mer om landbruk. 
- Her har de en helhetlig måte å tenke livet på, det ble jeg inspirert av. De skaffer alle råvarer og gjør alt selv. Jeg er ferdig med en master i landbruksøkonomi. Nå kan jeg tenke meg å gå inn i landbruksforskning, eller få tak i et småbruk selv, sier hun.

Fosen Folkehøgskole har fem linjer og 58 elever. De har fem linjer; Sjølberging, Seiling, Mat- fra Jord til bord, Økologisk Jordbruk, Håndverk og Design og Båtbygging.
- Vi trekker til oss elever fra hele Norge og fra utlandet. På min Jordbrukslinjen har vi en elev fra Canada i år, sier Jordbrukslærer Anton van Genugten.
Selv er han fra Nederland og var elev ved skolen på 90-tallet og har nå kommet tilbake som lærer.
- Det er fint å gi elevene de samme opplevelsen som jeg hadde, sier han.

Selvberging og håndverk
Høsten er en travel tid på skolen. De bruker ressurser som jord, skog og utmark for å legge grunnlaget for matforrådet utover vinteren. Nylig har de sittet med blå ansiktsmaling og rensket blåbær i følge van Genugten.

Kantina  har gullmerket og det betyr at 90% av varene som bruker der er økologisk og hentet fra egen gård. De skaffer kjøtt fra egen gård, grønnsaker og egg. Griser, ender og villsau står på menyen. Villsauene går på en øy utenfor Hitra. Fisken henter de fra Trondheimsfjorden og brødet baker de selv. De henter også ”ikke debio sertifisert mat” fra utmarka.
- Nå har vi plukket blåbær og tyttebær, det ble hele 70 kg med blåbær på to dager, forteller Simen Løken (20) fra Øyer. Han er også elev ved skolen.
Han har planer om å ta over gården Haugalykkja med tiden og ønsker å ta med seg erfaringer herfra. Han er og opptatt av det tradisjonelle håndverket de lærer ved skolen.
- Jeg vil gjerne ta med meg lærdommen om gamle metoder til neste generasjon, sier han. Han snakker om smiing, tredreing og garving av saueskinn.
Amalie og Simen synes for øvrig det er fint å følge hele sauen så å si fra jord til bord. Garving av skinnet er en bonus.

Foto: Annika Svorkdal

Mange har det for godt
- Hvordan er holdninger til sjølberging og bærekraft hos ungdom i dag? spør vi elevene.
- Det varierer nok med sted og personer, mange er nok oppmerksom på det, men tenker ikke så mye på hva det ligger bak det å være sjølberget. Jeg tror mange har det for godt, sier Simen Løken.
- Jeg tror de fleste kan gå ut i skogen og plukke en og annen sopp og litt blåbær, men de vet ikke hvordan de skal håndtere en økt. Jeg har lært meg det, sier Amalie.
- Hva mener du om det som lærer?
- Jeg vil si at ungdommen er mer opptatt av det enn den eldre generasjon, jeg synes de har høy bevissthet rundt dette temaet, sier van Genugten.

Viktig å være i bevegelse
Det eleven skal sitte igjen med etter et slikt år mener Anton er det sosiale og det å få ansvar for ting gjennom å gjøre.
- De skal føle seg trygg her og ha det fint sammen.
Nå ser de også på fremtiden ved skolen. Hva kan de gjøre for å være i bevegelse og ikke holde fast ved det gamle.
- Nå skal vi lage en linje for Små husbygging. Vi skal vise at folk kan bygge et fullverdig hus fra 100-200 tusen kroner. Det er en viktig tankegang som vil passe inn i helheten til skolen, avslutter Anton van Genugten.
For på Fosen Folkehøgskole er det plass til hjerteformede poteter, og gulrøtter som har vokst inn i hverandre, uten at det virker forstyrrende av den grunn.