Gå til innholdet
okologisk-epler-dyregaard-foto-inger-eide-nordseth
Med 35.000 epletrær og 130 tonn med epler er Hans Olav Bjerketvedt en av landets største produsenter av økologiske epler.

En ren eplekjekk satsing

Skrevet av Inger Eide Nordseth den 29.8.2017

Norske økologiske epler har blitt en suksess.

Eplegården Dyre Gård holder til i idylliske omgivelser nesten nede ved fjorden i Rygge. Her har Hans Olav og Anne-Lene Bjerketvedt skapt seg en arbeidsplass som produserer produkter som både det norske og det utenlandske markedet etterspør. 
 
- Vi merker at folk er opptatt av økologiske produkter og opptatt av helse, og folk synes det er bedre smak på disse produktene. I fjor var vi utsolgt for økologisk eplesnacks allerede i februar,  forteller eplebonden.  Han forteller at det er viktig for dem at de ikke har flere kunder, enn at de er leveringsdyktige året gjennom.

Forespørsel fra Tyskland
Produktene han leverer er økologisk eplemost av Rød Aroma og en blandingsmost av Eple/gulrot og eple/rødbet.  Denne har fått tildelt spesialitetsmerket for unik smak. I tillegg lager han eplesnacks. De leverer også epler til eplesorbet som lages av Bamsrudlåven Gårdsis i Mysen.
Produktene våre har blitt etterspurt helt til Tyskland og en forretning som formidler økologisk produkter ønsket å kjøpe opp hele produksjonen.
- Tyskland er stor på økologiske produkter, men ønsket ikke å selge ut til utlandet, jeg ønsker å levere til det norske markedet, sier eplebonden.  Han leverer til Horeca markedet, til Bama og er aktiv på Bondens marked og Bondens butikk. Samt til direktesalg gjennom gårdsbutikker.Jordsmonn skaper smaken
Den gode smaken på produktene mener han skyldes både jordsmonn og beliggenhet. Dyre Gård ligger på Raet i Rygge kommune i Østfold og de 35.000 epletrærne vokser i den mest kjente morenen i Norge.
Gårdens vestvendte beliggenhet mot sjøen gjør at eplene får optimal temperatur, lys og solforhold i modningsprosessen. Høstmodne sorter som  Rød Aroma, Holstein Cox og Santana høstes fra medio september til slutten av oktober. Høstepler med god lagringsevne og som gir god smak til eplemost og som ”spisepler”.
- Vi har gode sorter og ikke minst sorter med god smak. Jordsmonnet mener vi har stor betydning for smaken. Det har vi også fått støtte på fra fagmiljøet ved NMBU, forteller Bjerketvedt.

Uten sprøytemidler
De legger ikke skjul på at det er mye arbeid å dyrke økologisk, og de bruker «drikkbare» produkter som rapsolje og grønnsåpe i kampen mot utøy i stedet for konvensjonelle sprøytemidler. Samtidig ser de at nyttige medarbeidere som marihøner, mark og saksedyr trives stadig bedre i jorda. I tillegg er biene veldig viktig.
- Jeg tar derfor heller ikke del i diskusjonen som går innenfor det konvensjonelle miljøet om graden av sprøytemidler som brukes. Vi selger ren mat uten noen form for sprøytemidler, konkluderer Hans Olav Bjerketvdet.