Gå til innholdet
Bilen går på strøm som er produsert av metangassen fra gårdens egen kumøkk.  (Foto: Straus Family Creamery)
Bilen går på strøm som er produsert av metangassen fra gårdens egen kumøkk. (Foto: Straus Family Creamery)

Elbil på jordet

Skrevet av Georg Mathisen den 7.8.2017

Melkebonden slo Tesla og er først i verden med å frakte fôr på elektrisk lastebil – drevet av gårdens egen kumøkk.

Mange vil bli karbonnøytrale – de markedsfører seg med at de skal produsere maten sin uten å slippe ut et gram klimagasser netto. Albert Straus går enda lenger: Gården hans er på vei til å bli karbonpositiv.

 

Møkk inn, fôr ut

Straus driver Straus Family Creamery i California. Der leverer han økologisk melk og meieriprodukter. Straus la om til økologisk allerede i 1994, på det som var det første økologiske meieriet vest for Mississippi.

Nå har han sørget for å slutte sirkelen. Som kjent tar melkekyrne inn fôr foran og slipper møkk ut bak. Albert Straus har lansert lastebilen som tar kumøkka inn og slipper fôret ut igjen.

Gården til Albert Straus er om lag 2000 dekar stor.  (Foto: Straus Family Creamery)

 

Strøm fra metan

Sammen med en lokal mekaniker har han brukt åtte år på å bygge opp en lastebil som veier 15 tonn når den er fullastet. Bilen bruker han til å måle opp og blande fôr og frakte det ut til de nesten 300 melkekyrne på gården.

Det nye med bilen er at den drives på strøm. Og strømmen, den produseres ved hjelp av metangassen som kommer fra kumøkk.

– Det jeg har prøvd å gjøre, er å lage en bærekraftig, økologisk modell som er bra for planeten, jordsmonnet, dyrene og menneskene som arbeider på gårdene. Den skal også hjelpe til med å styrke lokalsamfunnene, sier Straus.

 

Fossilfritt

Han karakteriserer den elektriske lastebilen ikke bare som praktisk redskap, men også som et symbol på oppfinnsomheten som må til for å kjempe mot klimaendringene som truer landbruket.

Gården har gått på metan i over ti år. Strømmen fra gassen har drevet de to bilene til bonden, og også maskinene som han bruker på gården.

Samtidig har han en plan om karbonfangst, om å skille ut og lagre 2000 tonn karbon hvert år på den 2000 mål store gården sin. Målet er å drive den helt uten fossilt brennstoff.

I neste omgang satser Albert Straus på å ta i bruk en elektrisk lastebil til å frakte melk, fløte, yoghurt, iskrem og smør fra gårdsmeieriet til markedene i San Francisco-området.

Bilen går på strøm som er produsert av metangassen fra gårdens egen kumøkk.  (Foto: Straus Family Creamery)