Gå til innholdet

Tomater og nyttige insekter

På Wiig gartneri og Miljøgartneriet på Jæren dyrkes over 25% av de norske tomatene vi spiser i Norge. Men visste du at de ikke trenger å bruke plantevernmidler? I stedet lar de insekter ta seg av skadedyrene.

  • Folk jeg snakker med er skeptiske og tror ofte at tomater dyrket i drivhus er sprøytet. Men sannheten er jo at tomatene våre dyrkes uten plantevernmidler, forteller Kåre Wiig, tomatkongen på Wiig gartneri. - Vi har lov å bruke enkelte kjemiske plantevernmidler, men nyttedyrene er mye mer effektive og sprøyting er sjelden nødvendig.

 

Gartneriene setter ut mange ulike insekter i veksthusene, som bekjemper mange ulike typer skadedyr:

  • Snylteveps spiser bladlus og kvitfly
  • Rovmidd spiser spinnmidd og trips
  • Makrolophus spiser spinnmidd, kvitfly og sommerfuglegg
  • Orius spiser trips

– I tillegg gjør humlene kanskje den viktigste jobben her i veksthuset, sier Kåre. Humlene pollinerer nemlig tomatblomstene. Det skjer ved at humlene har med seg pollen fra en blomst til en annen. Det er helt nødvendig for at planten skal få tomatfrukter.

Tenker på miljøet

Det er ikke bare Wiig gartneri og Miljøgartneriet som bruker nyttedyr og andre biologiske metoder i kampen mot sykdom og skadedyr. Norske tomat- og agurkprodusenter har jobbet med alternativer i mange år, og har nå redusert bruken av kjemiske plantevernmidler til omtrent null.

Bare på Wiig gartneri bruker de rundt 1,5 millioner kroner i året på nyttedyr. – Vi kunne sprøytet og spart masse penger, forteller Kåre. – Men vi vil heller ta vare på miljøet og dyrke rene grønnsaker.

Utnytte energien best mulig

Familiebedriften Wiig gartneri ble startet av Kåres far i 1937. På den tiden var det ingen som hadde tro på at det var noen god idé å sette opp drivhus på forblåste Jæren. Men skepsisen har blitt grundig motbevist. De senere årene har Wiig vunnet flere priser, både for innovasjon og smakfulle produkter. I dag er datteren Anne Wiig daglig leder, og svigersønnen Frode Ringsevjen jobber mye med bedriftens energiregnskap. – Vi jobber hele tiden for å bruke mindre energi, og utnytte energien best mulig, forteller Frode. – Blant annet lar vi varmen gå i kretsløp, slik at vi kan utnytte varmen sola gir på dagen til å varme opp drivhuset på kvelden og natten.

Her får du kjøpt tomatene

Tomatene fra Wiig gartneri selges først og fremst gjennom Coops butikker over hele landet. I tillegg har gartneriet på Jæren en egen sommerbutikk, som er åpen fra påske og ut august. Der selger de både sommerblomster, egendyrkede grønnsaker og hageredskaper. Kanskje du er heldig og treffer tomatbonden selv bak kassa?