Gå til innholdet
Jordbær cylinder

Syv sorter til jul(i)

Korona og Sonata? Frida og Nobel? Nei - det er ikke julekaker vi snakker om.

Det finnes en rekke ulike jordbærsorter på markedet, tilpasset sesong og vekstforhold i ulike deler av landet. Noen sorter kommer tidlig, mens andre kommer sent. Det gjør at Norge er forsynt med de friske røde bæra store deler av sommeren. Men hva kjennetegner de ulike jordbæra? Vi guider deg gjennom syv utvalgte sorter til juli.
Jordbær Graminor sortsutvikling

 

Korona:

Dette er en nydelig spisebær, og en av de vanligste i Norge. Korna modnes middels tidlig og har en deilig aromatisk smak. Bærene må behandles forsiktig på grunn av sin svake overflate. Denne sorten er utviklet i Holland.

 

Sonata:

Sonata er et stort bær en fin rødfarge. Sorten er utviklet i Holland, og er tatt godt imot i markedet på grunn av sin lange holdbarhet. Denne sorten er en av de nyere typene på markedet.

 

Senga Sengana:

Dette har vært den vanligste sorten i Norge i mer enn 25 år, men har de senere åra blitt danket ut av bestselgeren Korona. Senga Sengana egner seg godt som både spisebær og til sylting.

 

Malwina

Malwina modner sent i sesongen. De er mørkerøde i fargen, haren veldig søt, og litt krydret smak. Bæret har en forholdsvis god holdbarhet

Jordbær Graminor

Frida

Frida er en norskutviklet jordbærsort som gir en god avling. Bærene er godt gjennomfarget, faste i formen og har en kraftig og syrlig smak.

 

Florence

Denne jordbærsorten er en sen type som bidrar til å forlenge den norske jordbærsesongen. Florence er en relativt ny type i Norge som gir faste bær med smak som har slått godt an blant forbrukere. Sorten er litt lysere i fargen, men har en god aroma.

 

 

Nobel

Nobel er en av de nye norsk-foredlede bærsortene og er utviklet spesielt for norske forhold. Den har en eksepsjonell søt smak, jevn farge, og god holdbarhet, men er litt mindre enn Korona.

 

Jordbær er rik på C-vitamin som fungerer styrkende på immunforsvaret. Bæra inneholder også folat som reduserer tretthet. Gode jordbær skal ha en jevn farge, være tørre og hele, og uten tegn til trykkskader eller råte. Jordbær har generelt kort holdebarhetstid, og bør derfor nytes snarest.

 

Nysgjerrig på måter å tilberede bærene på? Hva med tilslørte jordbærpiker? Eller limemarinerte jordbær?