Gå til innholdet
matmerk-nytnorge-lammeskav

For travel til skank på en onsdag?

Skrevet av Camilla Berg Hansen, journalist i Nyt Norge den 6.3.2018

Gode nyheter for oss som ikke uten videre begir oss lammecarré i vold: Nå er det blitt enklere å bruke norsk lam superenkelt og superkjapt i hverdagen!

lammeskav-i-lefse.matprat
Nam! Lam! Lammeskav i lefse. Foto: Matprat.no

Norsk lam. Bare smak på ordene. Eller bedre: Smak på lammet!

Som matjournalist Yngve Ekern skriver: Norsk lam er alt vi vil moderne mat skal være. Det er bare å krysse av: Dyra går ute hele sommerhalvåret og mumser seg opp på frisk, norsk natur. Kortreist og grønn. Kjøttet er prima: Vi er blant landene i verden som bruker minst antibiotika og har strengest regelverk for dyrevelferd.

Ikke rart kokker i en årrekke har løftet fram lammet som en av våre fineste råvarer. Jada, de tryller fram braiserte skanker og saftige carréer.

Men.

La oss innrømme det. Jeg innrømmer det i hvert fall:

Travle småbarnsforeldre har sjelden tid til å skanke løs på en onsdag

Hektiske hverdagsmennesker smetter sjelden inn døra hjemme etter en lang dag på jobb og sier håi, nå skarre bli godt å steike seg en kjapp lammecarré!

Hva verre er: Jeg kan skylde på travle hverdager, men sannheten er at jeg begir meg jo ikke carréen eller skanken i vold i helgene, heller. Det ser vanskelig ut. Bein som stikker ut og greier, jo!

Det er ikke alltid tid for å steke på en hel filét. Eller hel steik, da gitt. Sjøl fårikål skal faktisk koke i det vide og brede.

lammeskav-lam-nyt-norge-matmerk-lammekjøtt-lammeoppskrift-hverdagslam
Puh! Det må være lov å si at skav er enklere å bruke enn skank.

Heldigvis!

Nå er det kommet flere lettvinte lammeprodukter på markedet. 

Vi snakker om hverdagsprodukter som lammekjøttdeig, skav og strimler, koteletter og lårstykker. Kjøtt så enkelt at det kan brukes på pizza, i kjøttboller og gyros – nada problem.

Her snakker vi endelig gode produktnyheter for ei småbarnsmor som er rimelig lei av kylingfilét, kjøttboller, svinestrimler, laks og fiskekaker på repeat. 

lammespyd-matmerk-nytnorge-matprat-lam-hverdag
Lammespyd. Nå snakker vi! Foto: Matprat.no

Hva skal vi bruke mulighetene til?

Sjøl har jeg tatt en kjapp runde i en av de mest underholdende Facebook-gruppene jeg vet om, Matgeeks, og spurt geeksa hva de tenker man kan bruke enkle lammeprodukter til.

Det kom masse forslag, særlig tips til mat fra strøk som middelhavslandene, India og Kina. Det er ikke så rart, der spiser de lam hele året!

Her er noen av tipsene og favorittsvarene vi fikk:

  • Kebab

  • Kebab som alternativ til taco. Stek kjøttet med en shiskryder. Vanlige tacolomper, rødløk, hvitløksdressing/tsatziki, fetaost, tomat og salat.

  • "Shepherds pie er dritenkelt og tar mye kortere tid enn det ser ut som".

  • "Lammeburger er også noe man kan fortelle folk om. i burgerbrød med tzatziki"

  • "Greske kleftiko er skikkelig god husmanskost fra Hellas. Tar bare 10+/- minutter å forberede, og smekkes i ovnen."

  • Greske godbiter som kleftiko (gryte fra ildfast fat), greske kjøttboller med couscous og tzatziki, grilla koteletter og, ikke minst, moussaka.

  • Lammeragu med pasta

  • Indiske lammeklassikere som rogan josh (skav/strimler av benløst kjøtt i rød karrisaus fra Kashmir), keema saag (kjøttdeig med spinat) og saag godht (lam og spinat-oppskrift fra Punjab)

  • Tyrkiske kjøttkaker «køfte» av lammekjøttdeig. 

  • Lammewok med oppskrifter fra det kinesiske kjøkken.

  • Maafe – vestafrikansk peanøttgryte

  • Lammesskav i pita med tyttebærrømme.

  • Tips om lammelår: "Gni inn med cummin og knust hvitløk. Stekt hardt noen sekunder på hver side i en jerngryte. Ha over en boks knuste tomater (gjerne en av de med krydder) og litt revet gulrot. Hele herligheten inn i ovnen"

Fristende! Åja!

Det er bare å sette i gang. Selv vi travle småbarnsforeldre og andre hektiske hverdagsfolk. Selv midt i uka!

De flinke kokkene hos Matprat har samlet en masse oppskrifter på enkelt lammesnacks her!

lammeburger-matprat
Bruk kjøttdeig av lam til burger! Du kan servere i pitabrød med frisk coleslaw, og hva med gresk variant med tzatsiki? Foto: Matprat.no

Lammeburger i pitabrød

KôFTE-MED-SITRON-HVITLoK-OG-PERSILLE-matprat
Prøv Tyrkia: Med kjøttdeig av lam kan du lett lage f.eks köfte! Disse har frisk smak av sitronskall. Foto: Matprat.no
Sis köfte med sitron, hvitløk og persille
lammepizza-matprat
Lam på pizza! Hvit porsjonspizza toppet med glasert lammeskav, blomkål, ruccula og granateple. Foto: Matprat.no
Lammepizza