Gå til innholdet
nyt-norge-wiig-gartneri-piccolo-tomat-844x476-matmerk

Sukkertøy-tomaten

På Wiig gartneri og Miljøgartneriet på Jæren produseres hele 25% av alle de norske tomatene vi spiser i Norge. Den mest populære tomaten på Wiig er den søte Piccolo-tomaten.

- Piccolo er en liten tomatsort som er avlet frem for best mulig smak, forteller Kåre Wiig. – Den er ikke den letteste tomatsorten å dyrke. Den sprekker lett og har ikke perfekt formede klaser. Piccolo er ikke utviklet for utseende, men for best mulig smak. I tillegg er den veldig sunn; den inneholder 3-5 ganger så mye av antioksidantet Lycopen som vanlige tomater.

Gir smaken tid

I tillegg til å være en søt og god tomatsort, er Wiig gartneri nøye med å gi tomaten nok lys og varme, og lar tomatene bli helt modne før de høstes. Piccolo-tomaten får henge på busken i to-tre uker etter at de blir røde, i motsetning til vanlig cherrytomat som høstes når den så vidt begynner å bli moden. Piccolo har bedre holdbarhet enn vanlig cherrytomat, som blir for løs i konsistensen dersom den får bli fullmoden på busken.

Slik oppbevarer du tomat

Resultatet er en søt og deilig tomat med masse smak og lukt. Den har vunnet flere priser, deriblant Det norske måltid i kategorien ”Årets det grønne - naturell”. For å beholde sin gode smak og sødme, er det viktig å ikke oppbevare den i kjøleskapet. Den holder seg aller best på 12 grader, i en sval gang eller liknende, men det går også fint på kjøkkenbenken.

Eneste produsent i Norge

Piccolo-tomatene finner du i Coops butikker over hele landet. Wiig gartneri dyrker tomatene hele året, og produserer rundt 2 millioner pakker i løpet av et år. Det er bare snaut 20 stykker som produserer denne tomatsorten på verdensbasis, og Kåre er den eneste i Norge.

– Vi kunne faktisk solgt mer, men klarer ikke å produsere nok, smiler han.