Gå til innholdet
bjertnas-og-hoel-hjertesalat-MM-05797

Det er sommerhøytid for sesongmat!

Skrevet av Yngve Ekern den 28.5.2018

Hver uke fremover kan vi åpne en luke med sesongens digg. Det er nesten som en julekalender, skriver matjournalist Yngve Ekern.

yngve-ekern-reddiker-sesong-grønnsaker-lokalmat-nytnorge-nyt-norge-matmerk
Reddie: Yngve Ekern tar en selfie - en reddie, om du vil - med årets ferske reddik.
Hva kommer nå? Jo, nå skal jeg være blant de første til å nyte årets norske blomkål, kanskje spise dem med en nøttesaus. Det blir en forsmak til brokollien som forhåpentlig kommer neste uke. 
 
I dag fikk jeg jammen fatt i noen ferske og nyfødt-søte reddiker. Dem tar jeg ovnsbakte med persillesmør, tenker jeg!
 
Det er så gøy å bo i et land med tydelige og ulike terminer! Heller enn å få all mulig mat i fanget samtidig, og hele året, kan vi i det lange, krokete Norge glede oss over nye knasende nytt stadig vekk. 
 
Nykålen har jeg allerede nappet til meg, og fortært med smør på haken og et smil om munnen.
 
På rekke og rad popper nye grønnsaker opp av jorden. Nye fiskeslag vokser seg store nok til å dras opp av vannet. Beitende hysdyr kommer ned fra fjellet. 
 
Jeg har akkurat spist gørfersk hjertesalat fra en bonde i Vestfold, kjent for å være tidlig ute. Og det er mer der de kommer fra, altså bøndens åkre! 
 
Den berømte (og Spesialitet-merkede!) aspargesen fra Hvasser er å finne i butikkene med størst utvalg. Jeg får nesten behov for å bite negler igjen, mens jeg venter.
 
Norske bønder er lik tryllekunstnere som jevnt og trutt trekker nye kaniner opp av hatten.
 
Dette lengter jeg etter de nærmeste to ukene:
  • Spisskål (nesten som den allerede ankomne sommerkålen, men enda mer krispete)
  • Kinakål (de vokser i Norge, ja, og er like rundt hjørnet)
  • Tomater (de norske er så faste i fisken, ikke så bleke som de nederlandske)
Alt kan grilles, og på grillristen ligger det an til flere sesongpremierer, og episoder jeg skal «binge». Når makrellen nå er her, er det skikkelig sommer, selv om det høljer ned Nettopp makrell (som jeg har vett nok til ikke å snu eller flytte på grillen før den er helt ferdig stekt på den ene siden, for da vil skinnet garra henge igjen på risten!) med årets norske agurk er den perfekte SK17 - og da mener jeg ikke sommerkropp, men sommerkos!
 
Nå er vi i sesongen som gir oss mengder av alt det vi vil god og moderne mat skal være: Kortreist og norsk. Samme hvor vi er i landet er det nye nytt i kalenderen.
 
De aller første - jeg vil si hellige! - nypotetene er bare tre-fire uker unna. Jeg blir skjelven allerede. Og når de norske jordbærene kommer, da kommer jeg til å pakke dem ut som om jeg var fire år og åpnet julegaven fra mamma og pappa.
 
 
purre-balsamico-ruccola-yngve-ekern-matmerk-lokalmat-nyt-norge-grønnsaker-sesong

Yngve Ekerns beste grønnsakstips

Blomkål: Den blir en egen selvstendig rett med litt kokt egg. Stek biter av tørt brød og hakket hvitløk i en blanding av olje og smør, ikke på for sterk varme. Bland inn grovhakket egg og masse persille.

Kålrot: Den blir kjempegod med litt revet appelsinskall. Først koker du tykke skiver halvveis møre i lettsaltet vann. Stek den så i litt olje og strø over revet skall.
 
Fennikel: Anelsen av anis i smaken gjør seg godt med et hint appelsin. Skjær fennikel i skiver og kok dem nesten møre i appelsinjuice. Stek dem så i en blanding av smør og olje.
 
Sellerirot: Har et sting i smaken som kler ristede nøtter. Kok skiver møre i vann med masse smør. Rist grovhakkede hasselnøtter i tørr panne, strø det over og pluss på med litt ekstra god olivenolje.
 
Purre: Stekt med balsamico. Det blir en fyldig litt søt-sur smak om du steker purrebiter i litt smør til de begynner å mykne litt. Så har du på en skvett balsamico og et dryss sukker, og steker videre til eddiken er stekt bort. Kjempegodt med litt ruccolasalat.
 
Gulrot: Jeg liker at sødmen kontrasteres med et hint ingefær. Skjær den i lange skiver og kok dem i vann som bare står en tredjedel opp på bitene.Ha i litt revet ingefær og bittelitt sukker, pluss en generøs klatt smør. Kok med lokk til de er nesten gjennommøre.