Gå til innholdet
Nyt-Norge-oppskrifter-lammeskank-MM-02381
Nydelig norsk lammekjøtt

Saftig, mørt og mildt: Nam, nam, lam!

Skrevet av Anne Mette Johnsen den 14.9.2018

Norsk lammekjøtt er i verdensklasse. Hva er det som gjør norsk lam så godt? Og smaker vi egentlig forskjell på kjøtt fra lam og sau?

Norsk lam er en fantastisk råvare som har vært på menyen til Kokkelandslagets treninger, på Bocuse D´Or Europe og på mange norske middagsbord gjennom generasjoner. Lamme- og fårekjøtt er det forsket mye på, og vi vet faktisk en hel del om hvordan dette flotte kjøttet blir oppfattet av oss som elsker å spise det. Og er det nå egentlig store smaksforskjeller på kjøtt fra sau og lam?

Ullsmak? Nei, faktisk ikke.

Matforskninginstituttet Nofima gjennomførte mellom 2013 og 2016 et stort forskningsprosjekt for å utvikle nye produkter av både sau og lam. De testet mye, blant annet hva folk smakte og om man smakte forskjell på kjøtt fra sau og lam.

– Vi tror vi bare liker lam, men våre tester viser at forbrukere i de fleste tilfeller synes kjøtt fra sau smaker like godt. Resultatene fra våre tester viser at mange av oss i en blindtest ikke kjenner forskjell på smaken av kjøtt fra et ni måneder gammelt lam og en fire år gammel sau, sa smaksekspert Kristine S. Myhrer i Nofima, da prosjektet ble oppsummert.

Lofotlam-lam-i-natur-MM-01872
Sau og lam i bratte Lofotfjell. Foto: Eivor Eriksen/Matmerk

Noen smaker går igjen når folk skal beskrive smaksopplevelsen av sau og lam: Saftig, magert, mørt og mildt kjøtt.

Og overraskende nok, ingen i smakspanelet smakte den beryktede ullsmaken av sauekjøttet.

Så hvorfor ikke prøve sau i fårikålen? Det er mest sannsynlig at du ikke smaker forskjell. I hvert fall ikke dagen derpå, da jo fårikålen er best!

Naturen er forutsetningen

Hva er det da med dette fantastiske kjøttet? Her lener vi oss på den kjøttfaglige ekspertisen til Matprat. De fremhever at det er en kombinasjon av variert kosthold, mye gåing, og et kaldt klima.  

Sau og lam spiser ikke hva som helst, de vandrer rundt på beite og spiser det de liker best, og som er mest næringsrikt. Og de går, masse! 

farikal-Nyt-Norge
Fårikål kan lages med både fårekjøtt og lammekjøtt. Foto: www.matprat.no

Vi som har vokst opp ved kysten vet at vi godt kunne møte samme saueflokken i fjæra, på fjellet og så måtte jage dem ut av mammas ripsbusker, i løpet av en dag. 

Variert kost, og mye mosjon gir rett og slett utrolig godt kjøtt. Dessuten er beitesesongen lang i Norge. Lam nedover i Europa har en kortere vekstsesong, og blir derfor slaktet tidligere for at de skal ha lammepreg på kjøttet.

Ikke bare fårikål

Med en så god råvare, som norsk lam og sau er, burde vi bruke det enda mer. Etter sommerens tørkekrise har vi for mye sauekjøtt og lammekjøtt på lager.

Mangel på vinterfôr har ført til økt slakting, og vi vil gjerne oppfordre til å dra lasset sammen med bonden.

Det kan vi gjøre rett og slett ved å spise norsk sau og lam.

Kanskje til og med legge inn et ekstra lamme- eller sauemåltid i tillegg til lammelåret og fårikålen og pinnekjøttet.

Her er noen forslag. Nyt en smakfull høst!

LammegryteMedMorktol
Lammegryte med mørkt øl. Foto: www.matprat.no

Fårikål med chili

Denne kan du bruke både lammekjøtt eller fårekjøtt til. Like god og sterk blir den.Ypperlig høstmat.

Lammegryte med mørkt øl

Langtidskokt, med mørkt øl, potet og fårikålkjøtt. Rett og slett. Du skal være god om du smaker forskjell på fårekjøtt eller lammekjøtt i denne. Men uansett. Nam.

Lammeskav i lefse

Kjapp kosemat med lammeskav. Lammeskav har kommet for fullt som eget produkt de siste årene. Det er kjapt, og godt, og i en travel hverdag skikkelig enkelt å bruke.