Gå til innholdet
buer annalefse nyt norge matmerk
Annas mandelpotetlefse er bare laget av godsaker!

Buerlefser på norsk potet

Lukta av nybakte lomper og lefser slår mot deg når du ankommer Buer. Det lukter godt hele området i Askim. Inne på bakeriet er alle i full gang med produksjonen. Eltemaskinene og takkene går på høygir.

Det hele startet for 60 år siden, høsten 1957, i en kjeller ikke langt fra dagens fabrikk. Snekkeren Birger Buer og kona Astrid brukte kveldene på å steke potetlomper på åpen takke. Ikke lenge etter fikk flere øynene opp for de gode lompene, og han sluttet som snekker og ble lompebaker på heltid. Det ble investert i potetkokere og skrelle – og kjevlemaskin, og produksjonen startet for fullt. I dag foregår prosessen på akkurat samme måte, bare i et litt større omfang. Hver time klarer takkene å steke nesten 24. 000 av Annas mandelpotetlefser, og 50. 000 lomper. 

ansatte ved buer nyt norge matmerk
Det er en glad gjeng som jobber hos Buer. Foto: Maren Nordtorp Larsen/Matmerk

Føre tradisjonen videre

- Vi er veldig opptatt av å føre tradisjonen videre. Både med å steke på åpen takke, og å basere baksten på naturlige råvarer.

Økonomiansvarlig Linn Irene Bye, forteller videre at det å bake og produsere på samme måte som Birger Buer og kona Astrid gjorde tilbake i 1957, er viktig for de nesten 50 ansatte. De lever etter Birgers sitat ”i steken ligger smaken”, derfor har de fått utviklet en åpen takke hvor lompene og lefsene blir snudd halvveis, for deretter og bli stekt på andre siden. Akkurat slik som Birger og Astrid gjorde. Det er her mye av smaken blir til, og Buer har i dag 15 biler som leverer dagsferske lefser og lomper på store deler av Østlandet, og 2 som leverer i Midt-Norge. Med fem produksjonsdager i uka, kan produksjonssjef Miroslav Stepanov kan stolt fortelle at det alltid er dagsferske produkter fra Buer i butikkene! 

Hvert år bruker de over 2000 tonn poteter til lefse-og lompebaking. Både Saturnapotet og mandelpotet.  Annas mandelpotetlefse er et av produktene Buer er mest stolt over. Disse lefsene inneholder bare godsaker – mandelpotet, fløte og speltmel. Oppskriften er basert på bestemoren til Birger, Anna, sine mandelpotetlefser. Produktutvikler Mathis Nærby, har jobbet videre med Anna sin oppskrift, og forbedret den til det kvalitetsnivået som kundene av Buer ønsker seg. Han har også videreutviklet resten av sortimentet på Buer. 

Silo Buer_Nyt Norge
Det lukter nybakte lomper rundt hele bakeriet i Askim. Foto: Maren Nordtorp Larsen/Matmerk

Poteter levert rett på døra

Tidligere i år valgte gjengen på Buer å investere i potetvaskeri og mottak. De har inngått kontrakter med ti potetprodusenter. Nesten alle potetene kommer fra lokaler bønder, men de får også levert fra Vestfold og området rundt Kongsvinger. Fra høsten leverer alle ti bøndene direkte til Buer, 3 ganger i uka. Dette er et av hovedansvarene til Miroslav.

- På denne måten har vi direkte kontakt med bøndene, og kan følge poteten fra den blir satt i jorda på våren, til vi får den levert her senere på høsten.

Dette har flere fordeler, både med tanke på miljøet, og for bonden og Buer. Buer vet at de får den kvaliteten de trenger for å produsere varene sine, og får selv være med fra poteten settes til den er levert senere samme høst.

Matsvinn

En av fordelene ved å få poteter levert direkte til fabrikken, er at de selv får kvalitetssjekke hver enkelt potet. Alle potetene som blir levert blir vasket, før de går videre til sortering og kvalitetssjekk.

- Det er veldig viktig at kun de beste potetene går til produktene våre.

Linn forteller om sorteringa, og vi får være med Gåran som har ansvaret for kvalitetssjekken.

- Han passer på kun de beste potetene blir sendt videre til koking.

Gåran jobber ved et samlebånd, hvor han plukker ut poteter som ikke når helt opp. Her er det ikke størrelsen det går på, men kvaliteten. Potetene som får være med til koking, går videre over et sorteringsbelte. Her blir de sortert i fem forskjellige størrelser, så alle får riktig koketid. Både de minste og største potetene får være med videre til produksjon, men de som ikke når helt opp, blir lagret i store containere og sendt til storfe-og griseproduksjon. Buer er svært opptatt av å kutte ned på matsvinnet, så ødelagte produkter, mel og potetskrell går til dyrefôr.