Gå til innholdet
Sellerirot rar1
I år må man forvente grønnsaker med skjønnhetsfeil. Foto: Matmerk

Spis grønnsaker med sjarm

Skrevet av Kjersti Solberg Brandtzæg den 12.9.2018

Årets ekstremtørke har gitt norske grønnsaker en skjønnhetsfeil – men krokete grønnsaker smaker akkurat like godt. Så la oss ta en skikkelig spisedugnad, slå et slag for norsk matproduksjon og ta godt imot rare grønnsaker i butikkhyllene denne høsten!

Den tørreste og varmeste sommeren i manns minne har ikke bare gitt solhungrige nordmenn en dyp brunfarge – den har også satt sitt preg på grønnsakene.  

Dette er dårlig nytt for mange bønder på Øst- og Sørlandet spesielt. Tørken gir dårlige avlinger og tapte inntekter. Ugunstige vekstforhold har gjort at gulrøttene har strukket seg så lange de er på jakt etter næring i jorda. De har rett og slett blitt tynne og krokete. Løken har svettet seg gjennom sommeren, blitt liten, og en smule solbrent. Potetene har også blitt mindre og mer knøvlete enn hva vi er vant til. 

Nyt-Norge-Rare-gronnsaker-Eirik-Tomter
Heldigvis smaker de norske grønnsakene akkurat like godt! Foto: Eirik Tomter

 

Sjarme trumfer utseende 

Normalt er det strenge «skjønnhetskrav» til grønnsaker for at de skal slippe igjennom nåløyet til butikkhyllene. I år klarer ikke alle grønnsakene å leve opp til kravene. Vanligvis ville de faktisk blitt sendt tilbake til bonden. Heldigvis stiller hele næringen opp for bøndene i år.

Grønnsaksgrossistene justerer på kravene til utseende, men ikke på de andre kvalitetskravene. I år skal sjarm trumfe utseende – uten at det går på bekostning av smaken, og hele matkjeden er avhengige av at forbrukeren drar lasset sammen med bonden.  

Nyt Norge logo high
Nyt Norge garanterer at maten er norsk. råvarene er fra norske gårder, produsert og pakket i Norge.

Det er opp til deg å ta godt imot de rare norske grønnsakene på markedet. Spis norske sesonggrønnsaker nå, gjerne i haugevis. Det er sunt, godt og kanskje litt morsommere når gulrota ikke er linjalrett?

 

Det offisielle merket for garantert norsk mat 

Så hva gjør du? Se etter Nyt Norge-merket i butikk og spør hvis du ikke ser det. Nyt Norge garanterer at råvarene er fra norske gårder, og at matvaren er foredlet og pakket kun i Norge. 

Oppfordre gjerne også familie, venner og kollegaer til å kjøpe norsk mat. Diskuter i lunsjen, del oppskrifter og opplev gamle og nye smaker. Mat er en viktig kulturbærer, og norsk matproduksjon er viktig for både bosetning og sysselsetningen over hele Norge. Med en god norsk dugnadsånd kan vi dra lasset sammen med bøndene gjennom å spise krokete og artige grønnsaker. Ikke den verste dugnaden du har tatt del i? 

Mos-med-brokkoli-rodbeter-og-sotpotet-FG-05988
Mos i alle former og farger kan varieres i det uendelige. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oppskrifter til inspirasjon 

Her er noen oppskrifter som kan være til inspirasjon når du skal lage mat med rare grønnsaker. Alle oppskriftene er hentet fra frukt.no.

 

Mos i alle varianter

Lag mos – det kan varieres i det uendelige. Mos er en sikker vinner som får barn til å spise grønnsaker og store mengder. Bruk for eksempel poteter, kålrot eller rødbeter, og tilsett gulrot eller løk. Her er det kun fantasien som setter grenser, og det beste av alt: grønnsakens fasong er helt irrelevant. Oppskrift finner du her.

Sommersuppe-FG-01029 (1)
Suppe er godt å varme seg på når gradestokken kryper nedover. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

Suppe med spreke grønnsaker

Suppe med spreke grønnsaker er alltid en klassiker utover høsten. Ikke bare er det deilig å ha noe varmt å varme seg på når høsten kommer og temperaturen kryper nedover. Med en suppe har du i tillegg mulighet til å boltre deg alt det gode som kommer opp av jorda på denne tiden av året. Her kan du være kreativ og bruke de grønnsakene du har tilgjengelig. En suppe diskriminerer ikke – liten solbrent løk og lang og tynn gulrot egner seg akkurat like godt. Oppskrift finner du her.

Ovnsbakte-rotter-FG-07266
Ovnsbakte grønnsaker som tilbehør er en sikker vinner. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Bakte rotgrønnsaker

Magiske ting skjer når du baker rotgrønnsakene i ovnen. Her passer små grønnsaker ypperlig, og sparer deg for mye kutting. Bedre og mer allsidig tilbehør er vanskelig å finne. Oppskrift finner du her.

 

Les mer om tørken 

For bøndene er tørken ikke over, og det er mye usikkerhet på hva som skal skje videre. Spis norsk i høst, så er du med på å #dralassetsammen med bonden. Følg med på Nyt Norge på Facebook og Instagram, og bruk emneknaggen for å vise hvordan du hjelper den norske bonden. Oppdaterte fakta om hva som skjer finner du på NRK sin samleside med nyheter.