Gå til innholdet
Kyr på beite Roka
I år har tørken gitt dårlig beite. Foto: Caroline Roka/Matmerk

Norge trenger bonden - dette kan du gjøre

Skrevet av Anne Mette Johnsen den 12.9.2018

I høst kan vi som elsker norsk mat hjelpe norske bønder som er rammet av tørken. Rett og slett ved å velge norsk kjøtt. Det er både viktig og riktig.

Sommeren nærmer seg slutten, høsten står for døren og akkurat i høst kan vi som spiser kjøtt gjøre en viktig jobb. Rett og slett ved å velge norsk kjøtt i butikken, og kanskje til og med velge litt utenom det vanlige. 

Høsten er den norske naturens rauseste årstid og det bugner av ferske og gode råvarer. Men i år er høsten spesiell, for den kommer etter den verste tørken i manns minne.

Bøndene støtter og hjelper hverandre og viser imponerende innsats og solidaritet. De deler fôr fra gressmarker fra Nord-Norge til Sør- og Østlandet, der tørken har vært verst. De samarbeider om dele-løsninger mellom de som har lite fôr og de som har mye via nettsider og andre kanaler. Myndighetene har gjort det lettere å importere fôr fra andre land.  Men selv med alt dette, og en regnfull sensommer, så blir det ikke nok vinterfôr til alle husdyra i Norge. Det vet vi allerede.

Landskap-Stange-2009-vanning-av-aker-MM-04435
Noen steder har man kunnet vanne, men for svært mange bønder har dette ikke vært mulig. Tørken har gått hardt ut over beite og åker. Foto: Matmerk

Den norske bonden vil slite med årets tørre sommer lenge. Mange vet at de vil mangle fôr til dyra gjennom vinteren og derfor er flere dyr en vanlig sendt til slakteriet før tida. For bonden betyr det at livsverk med å satse på kvalitet i melkekyr og kjøttfe går tapt.

Det tar det år å bygge opp igjen. Det betyr tapte penger, usikkerhet og mye hardt arbeid for å bygge opp besetningene igjen.

Det betyr også at det er svært mye norsk kjøtt som skal ut på markedet samtidig.

Vi som spiser kjøtt kan faktisk gjøre noe vi også. Vi kan velge norsk kjøtt i butikken og være med på å dra lasset sammen med bonden.

 

NytNorgeLogo
Nyt Norge garanterer at maten er norsk. råvarene er fra norske gårder, produsert og pakket i Norge.

Det offisielle merket for garantert norsk mat

I butikken kan du se etter Nyt Norge-merket og spør gjerne etter produkter med merket. Nyt Norge garanterer at råvarene er fra norske gårder, og at matvaren er foredlet og pakket  i Norge.

Norsk storfekjøtt er trygg og god mat fra friske dyr. 

En god mør biff er jo en tallerkenfavoritt, men prøv også andre kjøttstykker enn filet. I høst vil det være mye norsk kjøtt ute i butikk. Prøver du noe nytt er du med og spiser opp hele dyret. Dessuten er det jo alltid gøy og prøve både noe nytt og noe tradisjonelt.

Oppfordre gjerne familie, venner og kollegaer til å kjøpe norsk mat. Diskuter i lunsjen, del oppskrifter og opplev gamle og nye smaker.

Mat er en viktig kulturbærer, og norsk matproduksjon er viktig for både bosetning og sysselsetningen over hele Norge. Med en god norsk dugnadsånd kan vi dra lasset sammen med bøndene og rett og slett spise opp det norske kjøttet.

FerskkjøttsuppeMatprat
Fersk kjøttsuppe er tradisjonsrik norsk mat. Foto: Matprat

Oppskrifter til inspirasjon

Her er noen oppskrifter som kan være til inspirasjon, alle er hentet fra Matprat.no

Fersk kjøttsuppe.

En av høstens virkelige tradisjonsretter. Jeg husker den første ferskjøttsuppa på høsten som noe vi virkelig gledet oss til. Kokt lenge og med ferske grønnsaker var dette noe som hang sammen med skolestart, klar høstluft og mørkere kvelder.  Spør etter kokekjøtt i butikken, altså bog, høyrygg, bryst, bibringe og bankekjøtt. Kok det lenge til det blir mørt, tilsett grønnsaker og server med et godt flatbrød, og du har høstens beste suppe. Oppskrift finner du her.

SosekjøttMatprat
Sosekjøtt eller Småsteik er god norsk mat. Foto: Matprat

Sosekjøtt

Eller småsteik som vi kalte det i Nord-Norge. Heime i Vesterålen var dette søndagsmiddag, i hvert fall på høsten når vi hadde kjøpt ferskt storfekjøtt fra slakteren. Det er jo nesten en norsk variant av den italienske Osso bucco, bare at man bruke storfekjøtt og brunsaus, i stedet for kalvekjøtt, vin og tomater. Kunsten er å koke kjøtte lenke i sausen, så det blir ekstra saftig.

Og håpe at tyttebærsesongen er startet, så du kan få nypotet og nyrørt tyttebærsyltetøy til! Oppskrift finner du her.

GulasjMatprat
Eksotisk gryte på norsk kjøtt. Foto: Matprat

Ungarsk gulasj. 

Når paprikapulveret og fersk paprika gjorde sitt inntog på sent 70-tallet i Nord-Norge var dette en av de virkelig eksotiske variantene av gryterett.

Den var rød og kraftig og fikk bankekjøttet til å bli ekstra mørt og smakfullt.Oppskrift finner du her.

 

Les mer om tørken

For bøndene er tørken ikke over, og det er mye usikkerthet på hva som skal skje videre. Spis norsk kjøtt i høst, så er du med og #dralassetsammen som du kan følge på Nyt Norge på Facebook og Instagram. Oppdaterte fakta om hva som skjer finner du på NRK sin samleside med nyheter.